Až 80 mrtvých při pumovém útoku v Kandaháru

Kandahár - Nejméně 60 mrtvých a 40 zraněných si vyžádal dnešní atentát v jihoafghánském Kandaháru. "Do nemocnice bylo přivezeno už šedesát mrtvých, dalších dvacet zůstalo na místě výbuchu. Myslíme si, že při útoku zemřelo až osmdesát lidí," řekl agentuře Reuters guvernér provincie Kandahár Asadulláh Chálid.

Atentátník zaútočil na výletní areál na západním okraji Kandaháru. Davy lidí se tu sešly ke sledování psích zápasu. „Po explozi zavládla panika, lidé křičeli a utíkali pryč všemi směry," vylíčil chvíle po útoku svědek Ahmad Chán. Místo tentátu je podle svědků pokryto zkrvavenými kusy lidských těl. Výbuch zdemoloval i několik policejních aut.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Jak guvernér Chálid, tak i předseda provinční rady Valí Karzáí (bratr prezidenta Hámida Karzáího) z něho obvinili hnutí Taliban. Mluvčí Talibanu ale odmítl na dotaz agentury AFP
potvrdit odpovědnost hnutí za dnešní atentát.
 
Vládu Talibanu ukončili v roce 2001 síly mezinárodní koalice. Talibanci od té doby neustávají v povstaleckých akcích, jejichž cílem je dostat se znovu k moci. Právě Kandahár je považovaný za jejich baštu.

V loňském roce povstalci útoky vystupňovali. Spolu se svými spojenci spáchali přes 140 sebevražedných atentátů. Nejtěžší bilanci měl jejich útok v provincii Baghlán severně od Kábulu, při kterém bylo 6. listopadu 2007 zabito 75 osob. Mezi oběťmi bylo šest poslanců a 59 dětí, které vítaly poslaneckou delegaci.