O novém prezidentovi Kypru rozhodne druhé kolo, bez Papadopulose

Nikósie - Dosavadní prezident řecké části Kypru Tasos Papadopulos už v příštím období hlavou státu nebude. Rozhodly o tom dnešní volby. Po sečtení všech hlasů totiž skončil na třetím místě, a nepostoupil tak do druhého kola. V něm se tak 24. února utkají Demetris Christofias, generální tajemník reformně komunistické Pokrokové strany pracujícího lidu, a Joanis Kasulidis, bývalý ministr zahraničí a současný pravicový europoslanec.

Podle zveřejněných neoficiálních závěrečných výsledků dostal Papadopulos 31,79 procenta hlasů. Před ním se umístili levicový Christofias s 33,29 procenta a konzervativec Kasulidis s 33,51 procenta hlasů. Protože žádný z kandidátů nezískal v prvním kole nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, mezi dvěma nejlépe umístěnými se rozhodne ve druhém kole.
 
Jak ukázaly záběry kyperské televize přívrženci Kasulidise a Christofiase se shromáždili před volebními místnostmi a slavili společně porážku Papadopulose. Tento politik „tvrdé linie“ odmítl v roce 2004 plán OSN na znovusjednocení ostrova s tím, že dává příliš výhod kyperským Turkům. V následném referendu pak dvě třetiny kyperských Řeků plán rovněž odmítlo a ostrov zůstává rozdělený.

Vydáno pod