Nepokoje v Dánsku pokračují, premiér odmítá vinu společnosti

Kodaň - I po osmou noc v řadě pokračovaly v Dánsku nepokoje, při nichž shořela řada automobilů a kontejnerů na odpadky a při nichž byla poničena i řada budov. V Roskilde u Kodaně například kdosi hodil do sklepa obytného domu zápalnou láhev - požár byl však naštěstí brzy uhašen a evakuace obyvatel tak nemusela trvat dlouho.

Policie mobilizovala všechny zdroje a nyní bedlivě hlídá především školy, které byly častými objekty vandalizace v minulých dnech. Pachatelé jsou vesměs v dospívajícím věku a vesměs pocházejí z přistěhovaleckých rodin - zřejmě proto se jejich hněv soustředí proti školám častěji než proti jiným objektům. Díky zostřenému nasazení mohla policie konstatovat, že noc na dnešek byla přece jenom o něco klidnější než předešlé víkendové.

K vlně násilí a vandalismu se pro dánská média vyslovil i premiér Anders Fogh Rasmussen. Prohlásil, že bezohledné řádění musí být zastaveno a že odpovědnost za vzniklou situaci nemůže být kladena na celou dánskou společnost, která podle některých kritiků nezvládá integraci přistěhovalců. „Odpovědnost mají ti mladí sami,“ zdůraznil premiér pro dánskou televizní stanici TV 2. „Musíme jasně říci, že je to jejich vlastní odpovědnost a odpovědnost jejich rodičů.“

„V Dánsku máme svobodu projevu. V ní má člověk právo nejen myslet a říkat, ale také kreslit to, co chce. A nikdo nemá právo pálit pro to automobily jiných nebo vypalovat školy a instituce,“ dodal premiér.

Nynější nepokoje začaly v Kodani v neděli 16. února a od té doby se rozšířily prakticky po celém Dánsku. Ve středu minulého týdne dánská média znovu publikovala kontroverzní karikaturu proroka Mohameda s bombou v turbanu v narážce na islámský terorismus. Publikace této kresby a 11 dalších v dánském deníku Jyllands Posten vyvolala na podzim 2005 velké pobouření mezi muslimskými radikály. Nejkontroverznější karikatura byla nyní opětovně publikována v řadě dánských novin poté, co policie minulý týden odhalila přípravy atentátu na autora kresby.

Násilím vandalů, které dosud nikdo přesně vysvětlit neumí, jsou postiženi nejen rodilí Dánové, ale v nemalé míře i obyvatelé přistěhovaleckých okrsků, z nich pachatelé pravděpodobně pocházejí. Řada vypálených automobilů patří totiž jiným přistěhovaleckým rodinám.