Atlantis se odpojil od ISS a vrací se na Zemi

Houston - Raketoplán Atlantis se odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice a míří k Zemi. Astronauti během devítidenní mise nainstalovali na ISS novou evropskou vědeckou laboratoř Columbus. Raketoplán by měl přistát v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě ve středu odpoledne.

Kosmonauti během tří výstupů do volného prostoru připojili Columbus, nainstalovali na něj solární teleskop, upravili chladicí systém stanice a provedli na evropské laboratoři nové vědecké experimenty.
 
Kapitán Atlantisu Stephen Frick před odpojením raketoplánu na adresu velitelky ISS Peggy Whitsonové řekl: „Chceme poděkovat, že jste byla skvělou hostitelkou.“ Na stanici zůstal francouzský kosmonaut Leopold Eyharts, který vystřídal amerického kolegu Dana Taniho. Ten se po téměř čtyřměsíčním pobytu vrací zpátky na Zemi.
 
Raketoplán by měl přistát ve středu kolem 15:00 našeho času. Přistání ale ohrožuje plán sestřelení porouchaného amerického špionážního satelitu. Dráhy raketoplánu a družice se totiž kříží. Je proto nutné, aby Atlantis přistál právě ve středu odpoledne. Jinak by mohl být návrat raketoplánu ohrožen.  
   
NASA plánuje letos dalších šest vesmírných misí. V březnu má do kosmu letět raketoplán Endeavour. Ten dopraví na ISS další laboratorní komplex.NASA plánuje ukončit servisní práce na ISS do roku 2010.

Vydáno pod