Evropské státy i USA souhlasí s nezávislostí Kosova

Brusel - Ministři zahraničí členských států EU se dnes dohodli na společném prohlášení ke Kosovu. Neznamená to však hromadné uznání samostatného Kosova. Tento krok závisí na jednotlivých členských státech. Francie, Německo, Itálie a Velká Británie už potvrdily, že samostatné Kosovo v nejbližší době uznají. USA dnes podle agentury Reuters odtržení jihosrbské provincie odsouhlasily. Rusko naopak žádá, aby Rada bezpečnosti OSN prohlásila kosovskou nezávislost za neplatnou.

Kdy uzná samostatnost Kosova Česká republika, není zatím jasné. „Bude to ještě chvíli trvat. Budeme vyčkávat,“ řekl pro ČT24 vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Podle něj je uznání kosovské nezávislosti Českou republikou spíš otázkou týdnů. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Bruselu uvedl: „Nechci stanovit žádné datum.“ Návrh na uznání samostatného Kosova prý vládě předloží, až odtržení jihosrbské provincie odsouhlasí většina evropských států.

Americký prezident George Bush v rozhovoru pro stanici NBC prohlásil, že obyvatelé Kosova jsou nezávislí, o což usiloval celou dobu ve své funkci. „Uvidíme, jak se dnes bude situace vyvíjet,“ dodal Bush v interview. Podle agentury Reuters dnes Spojené státy oficiálně odsouhlasily odtržení Kosova od Srbska. Agentura to oznámila s odvoláním na prohlášení ministryně zahraničí Condoleezy Riceové. „Spojené státy dnes formálně uznávají Kosovo jako suverénní a nezávislý stát. Gratulujeme obyvatelům Kosova k této historické události,“ píše se prý v prohlášení.

Osamostatnění kosovské provincie jako první uznal Afghánistán. Mezi odpůrce kosovské nezávislosti patří vedle Ruska také Čína, Španělsko a Vietnam. Krok Prištiny neschvaluje ani Slovensko. Ministr zahraničí Ján Kubiš jasně řekl, že nevidí způsob, jak Kosovo oficiálně uznat.

V Srbsku se zvedla vlna protestů. V srbských oblastech na severu Kosova i v samotném Srbsku vyšly do ulic tisíce lidí. Přední politici v Bělehradu prohlásili, že napnou všechny síly, aby zabránili nově vyhlášenému státu stát se členem jakýchkoli mezinárodních organizací. „Takzvané Kosovo nebude nikdy členem Organizace spojených národů,“ řekl srbský ministr zahraničních věcí Vuk Jeremić.

Vyhlášení nezávislosti Kosova inspirovalo i další regiony, které požadují samostatnost. Tu teď chtějí i Jižní Osetie a Abcházie, což jsou proruské odpadlické regiony Gruzie.

Mapa
Zdroj: ČT24