Kosovský prezident přijal první velvyslance

Priština/Moskva/Brusel - Kosovo, které v neděli vyhlásilo nezávislost na Srbsku, už na svém území přivítalo velvyslance prvních zemí, které se rozhodly jeho nezávislost uznat. Kosovský prezident Fatmir Sejdiu přijal pověřovací listiny diplomatů Británie, USA, Francie a Turecka.

Napětí v Kosovu i Srbsku nicméně trvá - očekává se pokračování masových protestů proti odtržení Kosova na územích obývaných Srby. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes USA důrazně upozornil, že deklarace nezávislosti ohrožuje mezinárodní stabilitu.

Ke státům, které se rozhodly samostatné Kosovo uznat, přibyla dnes Austrálie a další vlády - například rakouská či polská - by mohly brzy následovat. Tábor odpůrců, v němž se nejhlasitěji projevuje Rusko, Čína a samozřejmě Srbsko, rozšířila Indonésie.

Na protest proti odtržení Kosova proti vůli Bělehradu v pondělí vyšly do ulic tisíce lidí nejen v samotném Srbsku, ale také v Bosně a na severu Kosova, kde tvoří Srbové většinu obyvatel. Demonstrace jsou zatím více méně klidné, přesto dnes USA uzavřely svůj zastupitelský úřad v srbské metropoli.

V noci na dnešek došlo podle policie na srbském severu Kosova ke třem explozím, při žádné z nich však nebyl nikdo zraněn. Podle zpráv agentury Reuters dnes skupina odpůrců osamostatnění Kosova vypálila hraniční přechod na hranicích Kosova a Srbska.

Bělehrad stáhnul velvyslance ze zemí, které se postavily na stranu Kosova. Už dříve nicméně vrcholní představitelé Srbska uvedli, že Bělehrad s těmito zeměmi nepřeruší diplomatické styky.

Šéf ruské diplomacie Lavrov dnes v telefonickém rozhovoru varoval svou americkou kolegyni Condoleezzu Riceovou, že uznání nezávislého Kosova způsobí narušení mezinárodní stability. „Z naší strany jsme potvrdili principiální pozici, že jakékoli jednostranné kroky Prištiny k vyhlášení nezávislosti jsou nepřijatelné,“ uvedlo později ruské ministerstvo ve svém prohlášení.

Ministři zahraničních věcí Evropské unie se v pondělí shodli na společném prohlášení ke Kosovu. Uznání nezávislosti ale zůstane na jednotlivých členských státech, přičemž řada z nich už potvrdila, že takový krok dříve či později podnikne. Naopak proti samostatnému Kosovu se vyslovilo Španělsko, ale například i Slovensko či Kypr.

Už minulý týden unie schválila vyslání administrativní mise do Kosova (EULEX). První členové mise, složené ze 2 000 policistů, soudců a prokurátorů, jež nahradí správu OSN, by do Kosova měli zamířit příští týden. Uvedla to dnes agentura APA s odvoláním na diplomatické zdroje v Bruselu.

Na překvapivou návštěvu Kosova se dnes vydal vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, uvedla agentura Reuters. Jen dva dny po vyhlášení nezávislosti by se měl Solana v Přištině setkat s nejvyššími kosovskými představiteli.

  • Srbové protestující v Bělehradě proti osamostatnění Kosova autor: EBU, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/87/8682.jpg
  • Ruský ministr zahraničí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1115.jpg