Na noční obloze bude dnes vidět zatmění Měsíce

Praha - Hlavní událostí na noční obloze bude dnes úplné zatmění Měsíce. Nad ránem bude možné pozorovat planety Merkur, Venuši a Jupiter, během celé noci Saturn a téměř celou noc Mars. Astronomové také vybízí k pozorování dvojhvězd, hvězdokup, mlhovin a galaxií. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) není z české kotliny pozorovatelná.

Částečné zatmění začíná ve 2:43. Celý bude Měsíc v zemském stínu od 4:00 do 4:51 a úplně z něj vystoupí v 6:09. Měsíc tento týden prochází souhvězdími Blíženců, Raka, Lva a Panny. V noci z 20. na 21. února bude poblíž planety Saturn a stálice Regulus, nejjasnější hvězdy v souhvězdí Lva.

Na ranní obloze je nízko nad jihovýchodem v souhvězdí Střelce Jupiter.
Vlevo od něj září velmi nízko nad obzorem výrazná Venuše. V její blízkosti se bude koncem týdne pohybovat Merkur. Obě planety se promítají do
souhvězdí Kozoroha. Mars je pozorovatelný v souhvězdí Býka většinu noci kromě jitra. Saturn v souhvězdí Lva po celou noc. V neděli 24. února se bude Saturn nacházet na opačné straně Země než Slunce, nastávají proto ideální podmínky pro jeho pozorování.

Vzdálený vesmír nabízí z dvojhvězd například Castor ze souhvězdí Blíženců. Známou hvězdokupu M 45 - Plejády (Kuřátka) je možné vyhledat v souhvězdí Býka. Ozdobou únorové oblohy je Velká mlhovina v souhvězdí Orionu. Konkuruje jí galaxie M31 v souhvězdí Andromedy.

Fáze zatmění Měsíce
Zdroj: ČT24/www.observatory.cz