Česká vyjednávání o vízech s USA možná budou vzorem pro zbytek EU

Brusel - Evropská komise změnila svůj postoj k bilaterálnímu jednání České republiky a USA o bezvízovém styku. Zatímco ještě před pár dny to vypadalo, že se jí vyjednávání nelíbí, teď se zdá, že rozpory jsou přinejmenším na čas zapomenuty. Mluvčí EK Friso Abbing totiž dnes řekl, že by ČR dokonce mohla být "vůdčím příkladem" pro další unijní země.

Praha hodlá zřejmě tento měsíc podepsat s USA memorandum o podmínkách budoucího bezvízového styku. V minulých dnech v této souvislosti z úst některých čelných předáků Evropské komise zazněly určité obavy, že některé pasáže dokumentu by mohly spadat do kompetence unie, a že by proto o nich měla vyjednávat EU společně, a nikoli jednotlivé státy samostatně.

Britský list The Guardian napsal, že se USA snaží získat v EU jednoho „nedočkavce“, který přistoupí na jejich podmínky pro bezvízový režim, aby ho použily jako bič na ostatní státy EU. Tímto „nedočkavcem“ měli být právě Češi.

V pondělí večer jednal český vicepremiér Alexandr Vondra a eurokomisař pro vnitro a spravedlnost Franco Frattini. „Nepanují mezi námi žádné neshody,“ řekl dnes Frattiniho mluvčí Abbing. Podobně se vyjádřil už večer i Vondra. Dnes je to tak, že do USA bez víz mohou jezdit občané všech starých členských zemí EU s výjimkou Řecka. Z nováčků unie pak mohou volně jezdit pouze Slovinci. Američané víza nepotřebují do celé unie. Loni USA přijaly zákon počítající se změnami bezvízového programu, které by na jedné straně mohly otevřít cestu pro zrušení víz pro některé z nováčků unie, ale zároveň panují obavy, že se zpřísní situace pro staré unijní země.

Zde pak hraje důležitou roli to, jakou podobu bude mít zmiňované memorandum. Dá se totiž počítat s tím, že stejnou podobu by mohly mít i dokumenty, které USA budou podepisovat s dalšími unijními státy. Příští týden by se měli o bezvízovém styku s USA bavit velvyslanci, a poté také ministři vnitra zemí EU.

Ještě předtím se však mají sejít unijní a čeští experti, kteří by měli dopodrobna rozebrat text memoranda a určit, zda přece jen nějaké věci nespadají spíše pod vyjednávání EU než členské země. Problémové by mohlo být například informování o ztracených pasech či množství dat, která mají aerolinky předávat úřadům o cestujících v letecké dopravě.

Co by se stalo, pokud by se nějaké takové „třecí plochy“ objevily a nepodařilo se je expertům překonat, Abbing nechtěl předjímat. Jisté však je, jak to v pondělí zdůraznil i Vondra, že Češi chtějí memorandum s Američany podepsat stůj co stůj.