Izrael a Palestina urychlí mírové rozhovory

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert se sešel s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Shodli se na pokračování mírových rozhovorů. Olmert ale počítá s tím, že do konce letošního roku dosáhnou obě strany pouze shody o "základních principech" pro vznik palestinského státu. Palestinci naopak počítali s úplnou dohodou. Sporné je, kdy se bude jednat o statusu východního Jeruzaléma.

„Izrael se zavázal jednat o všech klíčových otázkách,“ řekl po jeruzalémském setkání obou politiků mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Mark Regev. Podle něj se nyní vyjednávači obou stran začnou setkávat téměř denně.

O nedostatečném pokroku při jednáních hovořil už před schůzkou palestinský premiér Salám Fajad. „Mám pocit, že za poslední téměř tři měsíce se nestalo moc věcí, které by naznačily, že mírová smlouva bude hotová do konce roku,“ řekl novinářům. Dodal, že je třeba rozhovory zintenzivnit.

Olmert už dříve uvedl, že jeho cílem je do konce roku vyjednat základní principy pro vznik palestinského státu. Palestinci však usilují o dohodu, která zahrne všechny sporné otázky.

Největším problémem při jednáních je spor o oblast východního Jeruzaléma. Tuto oblast Izrael zabral v roce 1967 a považuje ji za nedílnou součást svého území. Anexi však nikdy neuznalo mezinárodní společenství a Palestinci považují město za budoucí metropoli svého státu. Olmert se proto podle agentur snaží obtížná jednání o Jeruzalému odložit až po uzavření rámcové dohody.

Podle Regeva dnes Olmert s Abbásem jednali i o situaci v pásmu Gazy. Abbás údajně vyjádřil znepokojení nad izraelskou blokádou a vyzval rovněž židovský stát k propuštění desítek Palestinců, které Izrael zajal při střetech na hranicích pásma. Podle Regeva se Izrael snaží zabránit humanitární katastrofě v této palestinské enklávě.

Radikální hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá, dnešní jednání Abbáse s Olmertem odsoudilo. Podle Hamasu se palestinský předák neměl setkat s izraelským premiérem v době, „kdy se nezastavila agresivita okupantů“. Při dnešním střetu mezi radikály z Gazy a izraelskou armádou podle palestinských lékařských zdrojů zemřeli jeden ozbrojenec Hamasu a desetiletý palestinský chlapec.