Obama zvítězil ve Wisconsinu i na Havajských ostrovech

New York - Demokratické primárky ve Wisconsinu a na Havajských ostrovech vyhrál demokratický senátor Barack Obama. Jeho už desáté vítězství v řadě od "superúterý" znamená další ohrožení nominačních vyhlídek jeho jediné soupeřky, bývalé první dámy USA a newyorské senátorky Hillary Clintonové. Potvrzuje to i nový celostátní průzkum, podle něhož Obama vede již o 14 procent.

V táboře republikánů podle očekávání zvítězil se značnou převahou arizonský senátor John McCain, který zabodoval ve Wisconsinu i ve Washingtonu. Nadále tak upevňuje své postavení jednoznačného favorita v souboji o nominaci do listopadových prezidentských voleb. Zatímco McCain nemá v tuto chvíli žádného soupeře, na straně demokratů probíhají neustále souboje. Po úterních volebních kláních má Obama podle agentury AP 1336 delegátů a Clintonová 1251, k získání demokratické nominace jich je potřeba 2025. 

Po sečtení výsledků ze zhruba čtyř pětin okrsků získal Obama 58 procent hlasů, zatímco Clintonová o 17 procent méně. McCaina podpořilo 54 procent republikánských voličů a jeho jediného vážnějšího soupeře, bývalého arkansaského guvernéra Mika Huckabeeho 37 procent. Obama vyhrál i stranická shromáždění na Havaji, kde se narodil a také strávil část dětství. Pro černošského senátora bylo 76 procent místních demokratů, pro Clintonovou 24 procent.

Vedle získaných delegátů je zřejmě ještě důležitější psychologický efekt řady Obamových vítězství. Podle průzkumu Zogbyho institutu, který dnes zveřejnila agentura Reuters, je pro Obamu nyní 52 procent demokratů v celých USA, zatímco pro Clintonovou 38 procent. Ještě před měsícem přitom byly jejich pozice vyrovnané.

Clintonová se však na rozdíl od Obamy tolik nezaměřila na menší státy, v nichž se volilo v uplynulých dvou týdnech. Soustředí se na velké státy Texas a Ohio, kde budou primárky za dva týdny, a také na Pensylvánii, kde se bude volit 22. dubna. Z těchto států vzejde nejvyšší počet volitelů na nominační sjezd, což může Clintonové pomoci zvrátit celkový vývoj v její prospěch. To zatím částečně potvrzují i předvolební průzkumy v těchto státech.

Jako jasný příznak postavení Clintonové a Obamy v jejich souboji lze chápat to, že většina amerických televizí náhle ukončila přímý přenos povolebního projevu bývalé první dámy na shromáždění v Ohiu a přepnula do Texasu, kde právě začal hovořit Obama. Jeho 44 minut trvající proslov televize odvysílaly bez jediného přerušení.