Jih Řecka zasáhlo zemětřesení o síle 5,4 stupně

Atény - Jih Řecka zasáhlo v noci na dnešek zemětřesení o síle 5,4 stupně Richterovy škály. Podle řeckých úřadů nebyly zaznamenány oběti na lidských životech ani významnější hmotné škody, napsala agentura AFP.

Seizmické přístroje Geodynamického ústavu aténské observatoře zaznamenaly otřesy v 00:15 SEČ a jejich ohnisko lokalizovaly do mořského podloží u ostrova Kythéra asi 230 kilometrů jihozápadně od metropole.

Stejnou oblast podé pobřeží poloostrova Peloponés zasáhlo zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy škály minulý čtvrtek. Následující dozvuky měly o desetinu slabší intenzitu. Ani v tomto případě nedošlo k žádným škodám.

Další otřesy o síle 4,4 stupně Richterovy škály byly zaznamenány v neděli v těsné blízkosti Atén. Právě v této zóně připravilo v roce 1999 zemětřesení silnější o pouhého 1,5 stupně o život 143 lidí.

Řecko, a to jak jeho pevninská část, tak i oblast Egejského moře, je seizmicky nejaktivnější oblastí Evropy, přes polovinu zemětřesení zaznamenaných každoročně v Evropě připadá právě na toto pásmo.