Sebevražedný atentát v Iráku si vyžádal deset obětí

Bagdád - Sebevražedný útok v iráckém městě Mukdadíja si dnes vyžádal nejméně deset mrtvých a patnáct zraněných. V Bagdádu byl při výbuchu náloží nastražených u silnice zraněn vysoký představitel ministerstva vědy a technologií. Americká armáda dnes oznámila ztrátu dalších pěti svých vojáků.

Podle informací z armádního prohlášení, které citovala agentura DPA, byli v noci na dnešek při výbuchu nálože severozápadně od Bagdádu zabiti tři Američané, další dva zastřelili povstalci už v neděli v provincii Dijála.

Atentátník v Mukdadíji si vybral za terč tržiště, kde odpálil výbušniny, které měl ukryté na těle, a zabil nejméně deset lidí. Zraněno bylo podle sdělení armádního generála Raghíba Umarího okolo 15 osob.

Jiný atentátník se odpálil v autě s výbušninami v lokalitě Tal Afar na severozápadě Iráku. O život přišla podle bezpečnostních a nemocničních zdrojů jedna žena, dalších osm lidí bylo zraněno.

Náměstek ministra vědy a technologií Sámir Attár utrpěl zranění, když jel v konvoji dvou aut ráno do práce. Dvě nálože, jejichž terčem se měl očividně stát právě on, vybuchly v západní čtvrti Zajúna. První výbuch vozy minul, druhá exploze o minutu později je zasáhla. Kromě Attára byli zraněni i dva jeho strážci a tři náhodní civilisté.

Irácká agentura Asvat al-Irak dnes kromě toho informovala, že v úterý večer zahynulo západně od Bagdádu osm iráckých vojáků, policistů a odborníků na výbušniny při nezdařeném pokusu o zneškodnění osmi raket. Střely uložené na nákladním voze explodovaly a zranily ještě dalších 42 lidí.