V Pákistánu začínají povolební jednání o budoucí koalici

Islámábád - Pákistánská lidová strana (PPP) zavražděné bývalé premiérky Bénazír Bhuttové zahájila po vítězství v parlamentních volbách jednání o koalici, která by dokázala sesadit prezidenta Parvíze Mušarafa. Sám Mušaraf však dnes podle agentury Reuters odmítl, že by se svého mandátu vzdal.

Předseda PPP a vdovec po Bhuttové Ásif Alí Zardárí v úterý po zveřejnění předběžných výsledků prohlásil, že jeho strana se pokusí vytvořit vládu národního porozumění. Už dnes vyzval ke spolupráci Národní hnutí muhadžírů (MQM), které bylo součástí minulé vlády podporující Mušarafa. Spolupráci s Pákistánskou muslimskou ligou Kaide Azam (PML-QA), bývalým koaličním partnerem MQM, však Zardárí opakovaně vyloučil.

Ve čtvrtek začne Zárdárí jednat s někdejším premiérem Navázem Šarífem, jehož frakce Pákistánské muslimské ligy (PML-N) skončila ve volbách na druhém místě. Pákistánští analytici ovšem varují, že mezi oběma stranami jsou výrazné ideologické rozdíly. Mezi jejich vůdci navíc z minulosti panuje osobní nevraživost.

Dalším členem plánované koalice by se podle Reuters měla stát Lidová národní strana (ANP) sdružující sekulární Paštuny, která tvrdě vystupuje proti islamistickým radikálům. Podle stále ještě neúplných výsledků by tyto čtyři strany měly získat dvoutřetinovou většinu v parlamentu, která je nutná pro odvolání prezidenta.

Přestože vítězná opozice tlačí na Mušarafa, aby se vzdal úřadu, prezident takový krok zatím odmítá. Podle něj je nyní nejdůležitějším úkolem sestavení stabilní vlády. „V zájmu Pákistánu chci spolupracovat s jakoukoli politickou stranou nebo koalicí,“ řekl Mušaraf v rozhovoru pro dnešní Wall Street Journal. „Střety by nastaly pouze v případě, že by se prezident a premiér chtěli vzájemně sesadit. Doufám, že se takové situaci vyhneme,“ dodal.

Pondělní pákistánské volby navzdory obavám nenarušil žádný sebevražedný atentát. Mezinárodní pozorovatelé rovněž uvedli, že hlasování bylo v zásadě spravedlivé. Mise Evropské unie však oznámila, že před začátkem voleb státní úřady nepřiměřeně podporovaly vládní strany.