Mladí srbští radikálové v Bělehradu demolovali ambasády a obchody

Bělehrad - Skupina demonstrantů dnes večer v Bělehradě napadla budovu amerického velvyslanectví a několik osob do ní vniklo. Podle agentury Reuters napadlo policií nestřeženou prázdnou budovu ambasády okolo tisíce radikálních mladíků, kteří na okna a dveře zaútočili tyčemi. Několik osob do ní vniklo a podle tiskových agentur v ní založilo oheň. Incidentu předcházela masová demonstrace proti nedělnímu jednostrannému odtržení provincie Kosova od Srbska, které se zúčastnilo na 200 000 lidí.

Terčem útoku byly i další ambasády, kromě americké byly večer v Bělehradě napadeny také zastupitelské úřady Chorvatska, Slovinska, Belgie, Bosny, Turecka a Německa. Průniku do britského velvyslanectví zabránila policie. Česká ambasáda zůstala podle chargé d'affaires Jany Šindelkové nepoškozena: „Neutrpěla ani nástěnka.“

Americké velvyslanectví napadlo asi 1000 radikálů, mnozí z nich maskovaní, kteří železnými tyčemi útočili na okna a dveře. Když se jim podařilo vypáčit vstup, několik z nich vniklo do budovy. Podle svědků z ní za jásotu davu před budovou vyhazovali dokumenty a nábytek a uvnitř zapálili oheň. Ten zachvátil dvě patra a podle agentury AP se ho již podařilo uhasit. Jeden z útočníků také vyšplhal do prvního patra, strhl americkou vlajku a nahradil ji srbskou.

Půl hodiny po začátku útoku na ambasádu přijelo k předtím nestřežené prázdné budově amerického velvyslanectví asi 200 policistů, kteří zakročili proti vandalům slzným plynem a několik jich zatkli. Zákrok si údajně vyžádal několik zraněných radikálů.

Skupiny radikálních mladíků, z nichž někteří podle místních médií nebyli
plnoletí, řádily i v dalších částech centra Bělehradu. Radikálové zdemolovali dvě restaurace McDonald's a několik obchodů a trafik. Kameny zaútočili také na filiálky zahraničních bank, podpálili nejméně 20 aut, tramvaj, pět autobusů a několik kontejnerů.