USA prý pokročily při jednání s ČR a Polskem o základně

Budapešť - Spojené státy výrazně pokročily při jednáních s Českou republikou a Polskem o umístění části svého protiraketového systému na jejich území. Ruské obavy ohledně štítu se však USA vyvrátit nepodařilo. Po setkání s ruským vyjednávačem Sergejem Kisljakovem to dnes v Budapešti prohlásil zástupce americké delegace John Rood.

„Nemyslím, že by zůstávaly nedořešené nějaké nepřekonatelné problémy,“ řekl Rood k jednáním s Prahou a Varšavou. Americký vyjednávač však odmítl říci, kdy Spojené státy dohodu s oběma evropskými zeměmi uzavřou.

USA chtějí v Polsku umístit základnu s deseti raketami schopnými sestřelit balistické střely, na českém území by se měla nacházet radarová stanice.

Podle USA má protiraketový štít chránit Evropu a Severní Ameriku před hrozbou útoků ze Severní Koreje a z Íránu. Moskva se však obává, že celý systém bude zaměřen proti ní, a silně proti vytvoření základen protestuje. Rood přiznal, že se mu dnes nepodařilo ruský postoj změnit. „Rozdíly ve vnímání (systému) mezi USA a Ruskem zůstávají,“ řekl.

Rood rovněž prohlásil, že obě velmoci si vyměnily řadu zpravodajských informací. USA údajně také vyzvaly Moskvu, aby předložila vlastní návrh pro výstavbu regionální protiraketové sítě. Na té by se podle Rooda mohly podílet vedle Ruska a USA i další členské státy NATO.