Příbuzní zmizelých doufají v pomoc vznikající pákistánské vlády při jejich hledání

Islámábád (Pákistán) - Dvě hlavní opoziční strany v Pákistánu, které vyhrály parlamentní volby, se dohodly na spolupráci. Chtějí vytvořit koaliční vládu a za cíl si kladou sesazení prezidenta Parvíze Mušarafa. K rýsující se nové vládní koalici se hlásí i lidé, kterým v minulých letech beze stopy zmizeli jejich příbuzní, a očekávají od ní, že se konečně dozvědí, co se s jejich blízkými stalo.

Scénář zmizení člověka je často podobný. Policie ho zadrží doma nebo na ulici a předá armádě. Od té chvíle neexistuje, najít ho ve stošedesátimiliónové zemi je jako hledat jehlu v kupce sena. „Jsou to většinou lidé podezřelí ze sympatií k teroristům nebo z konspirace proti prezidentu Mušarafovi,“ upřesňuje ředitel Pákistánské komise pro lidská práva I. A. Rahmán.

Faktem je, že na americké základně v Guantánamu skončilo několik lidí zatčených v Pákistánu, v čele se strůjcem 11. září Chálidem Šajchem Muhammadem. „Spousta lidí se bojí oznámit svůj případ médiím, protože mají strach z dalšího trestu. My máme seznam 186 zmizelých, ale určitě jich je mnohem víc,“ dodává Rahmán.

Matka Fajsala Faráze, jednoho ze zmizelých, bydlela se synem v poklidné čtvrti na okraji Láhauru, kterou postavila největší stavební firma v zemi, všemocná pákistánská armáda. Ironií osudu právě v jejích rukou údajně skončil Fajsal Faráz. V létě 2005 podle slov Zajnáb Chatúnové odjel do Rávalpindí a od té doby již svého syna neviděla. Ze zpráv v médiích si nakonec složila mozaiku, ze které nevychází nevinně ani západní svět: „Až po roce jsem se dozvěděla, že tajné služby zatýkají vousaté lidi s náboženským založením. Za pár tisíc je pak prodávají Američanům jako podezřelé z terorismu.“

Před volbami však téma přestává být tabu. Rodiny zmizelých doufají ve vítězství opozice a hlásí se o slovo. O tom, že lidé v Pákistánu mizeli za každého režimu, nechtějí raději ani slyšet. Naději na spravedlnost však zatím oddaluje krize soudního systému. Loni v listopadu rozpustil prezident Mušaraf Nejvyšší soud podle některých ochránců lidských práv právě proto, že se soud snažil případ zmizelých osob nějakým způsobem řešit.