Havárii letounu ve venezuelských Andách nikdo nepřežil

Caracas - Venezuelští záchranáři dnes v Andách objevili trosky dopravního letounu, který byl od čtvrtečního podvečera pohřešován v západní Venezuele. Všechno nasvědčuje tomu, že pád letadla vysoko v horách nikdo ze 46 osob na palubě nepřežil, podle pátracího týmu, který zkoumal okolí místa havárie z helikoptéry, byl stroj kompletně zničen. Dvoumotorový letoun s tříčlennou posádkou a 43 cestujícími havaroval několik kilometrů od horského letiště Mérida poté, co odtud ve čtvrtek večer odstartoval do hlavního města Venezuely, Caracasu.

Podle agenturních zpráv trosky letadla spatřili pátrači z vrtulníku asi deset kilometrů od andského města Mérida ve vysokohorské oblasti. Hasiči po přeletu nad vrakem ohlásili, že stroj je prý zcela rozdrcený. Na místo už zamířily záchranné vrtulníky, avšak v blízkosti havárie nejsou žádná vhodná místa pro přistání. Už během noci byly z metropole státu Barinas vyslány pěší týmy do oblasti, odkud obyvatelé hlásili velký hřmot, který mohl vzniknout při pádu stroje. Místo neštěstí se nalézá ve výši kolem 4000 metrů nad mořem. 

Letadlo místní společnosti Santa Barbara Airlines vzlétlo v 17:45 hodin místního času (23:45 SEČ) z města Mérida, které se nachází v Andách, přibližně 500 kilometrů na jihozápad od hlavního města Caracasu, kde mělo letadlo přistát po hodině a 20 minutách letu. Dvoumotorový
turbovrtulový letoun typu ATR 42 s tříčlennou posádkou a 43 cestujícími se však kvůli husté mlze, která panovala ve vyšších polohách, zřejmě odchýlil z plánované trasy letu.

Oblast kolem Méridy je navíc známá velmi obtížnou navigací. Piloti potřebují speciální výcvik pro lety kolem méridského letiště, jelikož město je zcela obklopeno horskými velikány, což vyžaduje při vzlétání prudký výstup nahoru. Starty jsou tu kvůli těžkým podmínkám povoleny jen za denního světla.

Prezident společnosti Jorge Álvarez prohlásil, že stroj byl sice dvacet let starý, ale rozhodně byl ve vynikajícím stavu. Pilot pro společnost létal už osm let. Na seznamu cestujících byl mimo jiné velmi známý venezuelský politický analytik a příbuzní vysoce postaveného člena vlády.