Turecko vyslalo proti kurdským povstalcům do Iráku několik tisíc vojáků

Ankara/Bagdád - Do severního Iráku pronikly ve čtvrtek večer turecké pozemní jednotky. Ty mají mít až 10 000 mužů. Úkolem vojáků je zasáhnout proti kurdským separatistům, kteří operují v hraničních oblastech. Podle Strany kurdských pracujících (PKK) již v bojích zahynuli dva turečtí vojáci a osm jich utrpělo zranění. Irácký ministr zahraničí takovou informaci popřel, ale přiznal rostoucí napětí na irácko-turecké hranici.


Turecká televize uvedla, že jednotky za podpory vojenských letounů a vrtulníků pronikly 25 kilometrů na území Iráku. Turecko se údajně zaručilo, že se vyhne civilním obětem. Jednotky se mají po splnění úkolu okamžitě z území stáhnout. Televizní stanice CNN-Türk uvedla, ž epodle tureckých bezpečnostních zdrojů by měla pozemní operace trvat 15 dní.

Mluvčí PKK sdělil, že bojovníci kurdské separatistické organizace se připravili na pozemní boj po čtvrtečním bombardování jejích stanovišť. Zasažen prý byl hřbitov povstalců a tři mosty spojující Irák s Tureckem. V následných bojích prý Kurdové zabili dva vojáky a osm zranili.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí dnes řekl, že v Iráku nebyli spatřeni žádní turečtí vojáci. Prohlásil, že Turci se pokoušeli ve čtvrtek večer zahájit ofenzívu, ale „že jim v tom bylo zabráněno“, protože v Iráku mají právo působit „výhradně jen jako pozorovatelé“.

Podle tureckých zdrojů prezident Abdullah Gül o operaci armády už ve čtvrtek večer telefonicky informoval iráckého prezidenta Džalála Talabáního. Seznámil ho podrobně s cílem operace a pozval ho do Ankary.

Armáda zprávu o přeshraniční operaci zveřejnila na svých internetových stránkách, na nichž ale neupřesnila počet nasazených vojáků. Spekuluje se, že by jich mohlo být až 10 000.

Zatímco americká armáda v Bagdádu považuje ofenzívu za operaci mířenou Výhradně na PKK, Británie a vysoký představitel EU pro společnou zahraniční politiku Javier Solana k ní vyjádřili výhrady. Londýn vyzval prostřednictvím mluvčí ministerstva zahraničí Turecko, aby stáhlo vojsko z iráckého území co nejdříve a vyhnulo se jakýmkoli ztrátám mezi civilisty.

Turecko tvrdí, že mu mezinárodní zákony dávají právo zasáhnout proti bojovníkům PKK ukrývajícím se v Iráku. Irácká vláda trvale zdůrazňuje, že se konflikt s PKK musí řešit diplomatickou cestou.

Vydáno pod