Srbská policie po večerních násilnostech v Bělehradu posílila ochranu zahraničních misí

Bělehrad/Brdo (Slovinsko) - Po čtvrtečních útocích srbských radikálních odpůrců kosovské nezávislosti na sídla západních ambasád v Bělehradu posílila policie v srbské metropoli bezpečnostní opatření. Americké velvyslanectví kvůli incidentu rozhodlo o evakuaci svého personálu. Demonstranti ve čtvrtek zapálili část amerického velvyslanectví, kde zemřel neznámý člověk, podle srbských médii šlo o jednoho z protestujících. Dalších nejméně 150 lidí bylo zraněno, mezi nimi i tři desítky policistů. Podle srbské agentury BETA bylo ve čtvrtek zatčeno 192 osob.

Zvláštní policejní oddíly se podle agentury DPA dnes ráno objevily především u částečně vypáleného objektu amerického velvyslanectví a také u albánské mise. K ochraně zahraničních úřadů dnes srbskou vládu vyzvala i Evropská unie, která v případě pokračování nepokojů pohrozila přerušením sbližování Srbska s EU.

Velvyslanectví Spojených států v Bělehradu po konzultacích s americkým ministerstvem zahraničí rozhodlo, že evakuuje své zaměstnance, kteří nejsou pro práci mise nezbytně nutní. „Nejsme přesvědčeni o tom, že srbské úřady mohou zajistit bezpečnosti našich pracovníků,“ obávala se mluvčí velvyslanectví Rian Harrisová. Velvyslanec a další členové mise však nadále v Srbsku zůstanou.

Podle chargé d'affaires českého velvyslanectví Jany Šindelkové je nyní v Bělehradě klid a město je uklizené. Domnívá se, že čtvrteční události byly vrcholem násilností v srbské metropoli v souvislosti s odtržením Kosova. Pokračování napětí však očekává na kosovsko-srbské hranici.

Nepokoje, které od nedělního jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova zasáhly Bělehrad, má podle místních médií na svědomí především radikální jádro fotbalových fanoušků. „To, co se dělo včera v Bělehradě, byla práce extremistů. Stovky tisíc lidí se účastnily večerního protestu, ale násilnosti vyvolalo jen několik skupin radikálů, ne obyčejní lidé,“ upozornil srbský ministr zahraničí Vuk Jeremič.

Noční řádění, jejichž terčem byla i velvyslanectví Německa, Chorvatska, Británie, Turecka a Bosny, úplně zastínilo klidnou podvečerní demonstraci, na kterou zvláštní vlaky svezly přes 200 000 lidí. Hlavní srbské deníky dnes čtvrteční výtržnosti v metropoli odsoudily. Bělehradský tisk spekuluje o příčinách násilností. „Mnozí mladí se prostě jen chtějí poprat,“ citovala rozhlasová stanice B-92 srbské experty. Objevily se zároveň úvahy, že někteří demonstranti mohli podlehnout slovům těch politiků, kteří podobné násilnosti zlehčovali.

Násilnosti v Bělehradě zaměřené proti zahraničním misím v noci na dnešek jednomyslně odsoudila Rada bezpečnosti OSN, ke které se dnes přidala i Evropská unie. „Ambasády musí být chráněny, to je povinnost země,“ apeloval na Bělehrad vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana, který zároveň varoval, že pokračující násilnosti mohou ohrozit cestu Srbska do unie. „Musí dojít ke zklidnění situace, než se obnoví klima, které umožní posun v jednání o stabilizační a asociační smlouvě.“

Ta je nutným předpokladem pro budoucí členství země v EU. Srbská vláda ale již dříve pohrozila, že rozhovory s Bruselem přeruší, pokud státy EU uznají Kosovo a unie vyšle do bývalé srbské provincie svou civilní misi. Z členských států „sedmadvacítky“ Kosovo již uznaly hlavní mocnosti - Francie, Británie, Německo a Itálie. Proti je v EU Španělsko, Kypr,
Rumunsko či Slovensko. Vyslání administrativní mise 2000 prokurátorů, policistů, celníků a soudců schválily unijní země minulý týden.

Vydáno pod