Cukrárna Gerbaud slaví 150. výročí

Budapešť - Budapešťská Gerbeaud, jedna z nejslavnějších, největších a nejstarších cukráren v Evropě, slaví stopadesáté narozeniny. Tento týden odstartovaly oslavy, které budou trvat celý rok. Cukrárna Gerbeaud hostila třeba princeznu Dianu, slavnou tanečnici Josephine Bakerovou, zpěvačku Madonnu nebo Václava Havla.

Cukrárna Gerbeaud  patří k symbolům maďarské metropole, podobně jako Budínský hrad, Dunajské korzo nebo parlament. Zdejší lidé tvrdí, že kdo nenavštívil Gerbaud, jakoby v Budapešti ani nebyl. Turistka Marjo Rytilahti z Finska poprvé cukrárnu objevila před půl rokem. „Je to krásné, takové staré, tradiční. Mám ráda i zdejší zákusky, jsou nádherné a chutnají opravdu skvěle,“ říká Marjo Rytilahti.
 
Legendární cukrárna slaví 150 roků. Za jejím zrodem stál původně maďarský cukrář Henrik Kugler, po kterém se miňonky dodnes v Maďarsku nazývají kuglerky. Protože neměl potomka, přivedl si z Paříže svého následovníka, ženevského rodáka Emila Gerbeauda. Budoucnost ukázala, že to byla dobrá volba. Gerbaud byl nesmírně náročný cukrář. „Byl známý tím, že pokud se mu zákusky nelíbily ať už chutí, barvou, nebo tvarem, tak je smetl ze stolu,“ říká ředitelka cukrárny Katalin Pintér.
 
Od té doby se v cukrárně vystřídalo mnoho generací Gerbaudových nástupců. Zsuzsa Zomboriová tu pracuje už 35 roků: „Je to dobrý pocit, pracovat tady. I já jsem zde zůstala, protože tady vždycky pracovali vynikající odborníci, kteří mě učili řemeslu. Teď bych i já ráda předala dál to, co mě naučili.“
 
Výročí Gerbaud se bude slavit celý rok. Cukrárna nabídne zákusky podle starých receptů, obsluha bude sladké dobroty roznášet v dobových kostýmech. Renovaci čeká samotná budova cukrárny.
 
Gerbaud se objevuje téměř ve všech zahraničních průvodcích Maďarskem, i proto tuto slavnou cukrárnu navštěvují převážně turisté ze zahraničí. Japonci si ji dokonce oblíbili natolik, že do konce roku podobná vznikne i v Tokiu.