Riceová neusiluje o úřad viceprezidenta USA

Washington - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v pátek prohlásila, že rozhodně neplánuje získat úřad viceprezidentky Spojených států. Už v minulosti odmítla spekulace, že by se někdy mohla ucházet o funkci prezidentky USA.

Domnělé politické ambice Riceové na úřad viceprezidentky jsou spojovány s údajnými kalkulacemi republikánského kandidáta na prezidenta USA Johna McCaina, že by si v případě volebního vítězství mohl vybrat jako svého zástupce právě Riceovou.

„Vždy jsem říkala, že jednou z věcí, o kterých vůbec neuvažuji, je ucházet se o volenou funkci,“ zdůraznila Riceová na páteční tiskové konferenci ve Washingtonu. „Vždyť jsem se dokonce neucházela ani o žádný úřad na vysoké škole, kde jsem učila. Prostě to nemám v genech,“ dodala.

Ačkoli výslovně nevyloučila jakoukoli svoji účast v nadcházející prezidentské volební kampani, Riceová ujistila, že nemá v úmyslu vyjadřovat se ve prospěch McCaina či nějakého jiného kandidáta. Naopak se míní soustředit na svoji nynější práci v čele americké diplomacie: „Nepředpokládám, že bych se nějak do volební kampaně zapojila,“ prohlásila.

Novináře ujistila, že její budoucí plány souvisejí se Stanfordovou univerzitou, kde zastávala funkci děkana a kde učila jako profesorka politických věd. Dodala, že právě tam chce v budoucnu zakotvit.