Po 22 letech končí konflikt v Ugandě

Kampala - Mírové rozhovory v Ugandě, které se konají pod záštitou OSN, přinesly průlom. Tamní vláda podepsala s povstalci dohodu, která by mohla vést k završení mírového procesu. Válečný konflikt trvá v zemi už dvaadvacet let.

Ugandská vláda souhlasila, že zváží dosazení některých povstaleckých velitelů z Boží armády odporu na vládní a armádní posty a podpoří podnikání v bývalých oblastech bojů. Mohlo by to znamenat definitivní konec bojů v zemi. „Otevírá se tím cesta k příměří a komplexní mírové dohodě. Položili jsme základ k rekonstrukci a usmíření v této zemi,“ prohlásil zmocněnec OSN pro ugandský konflikt Joaquim Chissano.

Optimismus sdílejí i zástupci vlády. Poslední dva kroky pětistupňového mírového procesu - trvalé příměří a demobilizace povstalců - jsou prý otázkou několika dnů. „Mír v severní Ugandě je nadosah a jsem přesvědčen, že jsou obě strany připraveny tyto dva kroky udělat, abychom definitivně a jednoznačně uzavřeli mír,“ míní vyjednavač ugandské vlády Ruhukana Rugunda. S dohodou jsou spokojeni i zástupci povstalců.

Konflikt trvá od roku 1986. Obětí byly desetitisíce, uprchlíků dva miliony, hlavně mezi civilisty, jejichž jménem povstalci boj vedli. Boží armáda odporu nechvalně proslula brutálními metodami od únosů dětí a jejich zapojení do bojů až po mrzačení civilistů.

Mírový proces začal v létě 2006 a od té doby se někteří uprchlíci pomalu vracejí domů. Obě strany se shodly i na vzniku zvláštních tribunálů, které budou soudit zločiny spáchané během války. Mezinárodní tribunál v Haagu ale dál žádá vydání tří nejvyšších vůdců Boží armády odporu.