KLDR viní ruské námořníky z nezákonného narušení hranice

Moskva - Ruští námořníci z nákladní lodi Lidija Demeš, zadržené v sobotu severokorejskými pobřežními hlídkami, byli obviněni z narušení státní hranice KLDR. Ruské agentuře RIA Novosti to telefonicky řekl pracovník ruského velvyslanectví v Severní Koreji.

Diplomat dodal, že všichni námořníci jsou nyní ve vězení. Údaje o počtu
lidí na palubě lodi plující z japonského přístavu Hamata do Vladivostoku se různí, pohybují se od 23 do 25 námořníků. Loď patřící Kamčatské námořní
paroplavbě převáží pravidelně z Japonska do dálnovýchodního Vladivostoku náklad ojetých japonských automobilů. 

Plavidlo bylo zadrženo v Japonském moři nedaleko mysu Musudan, přibližně tři až pět námořních mil (asi 5,5 až 9,2 kilometru) od severokorejského pobřeží. Hranice teritoriálních vod je podle mezinárodních dohod 22 kilometrů od čáry pobřeží.

Podle agentury RIA Novosti se radista lodi Lidija Demeš zabarikádoval na
svém pracovišti a dokázal do Vladivostoku odvysílat zprávu, že na palubě se nachází ozbrojený severokorejský důstojník a dva námořníci. Ti nemluvili rusky ani anglicky a jen posunky přikázali kapitánu změnit kurz k severokorejskému pobřeží. 

V roce 2005 byla severokorejskými pobřežními hlídkami zadržena ruská loď  Ternej, která byla nucena kvůli bouři hledat útočiště v severokorejských pobřežních vodách. V bouři tehdy čelila více než třímetrovým vlnám a kapitán se rozhodl přiblížit k severokorejským břehům. Uvědomil o tom severokorejské úřady a zapsal vše do lodního deníku. Severokorejští pohraničníci to nicméně považovali za nezákonné vniknutí do teritoriálních vod a loď byla 15 dní zadržována. Propuštěna byla až po intervenci ruské diplomacie a mohla se vrátit do Vladivostoku.