Arméni masově protestují proti výsledku voleb

Jerevan - V Arménii se stupňují masové protesty proti výsledku úterních prezidentských voleb. Opozice tvrdí, že volby byly zmanipulované a že ve skutečnosti vyhrál její kandidát. Na centrálním Náměstí svobody postavila proto stanové městečko. V demonstracích chce pokračovat až do anulování výsledku. Úřady pohrozily, že obnoví pořádek silou.

Na 50 tisíc stoupenců opozice vyšlo znova do ulic Jerevanu - znovu bez povolení úřadů. Protesty, které se od vyhlášení výsledku úterních voleb opakují každý den, v sobotu doplnil několikatisícový pochod žen k budově rozhlasu chráněné kordonem policistů. Skandovaly jméno bývalého prezidenta z 90. let Levona Ter-Petrosjana, který je podle nich pravým vítězem volby. 

Volební komise mu ale přisuzuje pouhých 21 a půl procenta hlasů, kdežto stoupenci dosavadní hlavy státu, Serži Sarkisjanovi, 53 procent. Dosluhující prezident Robert Kočarjan demonstrantům pohrozil tvrdým zásahem na obnovení pořádku. Události posledních dní označil za pokus o uchvácení moci. Opoziční kandidát to ale odmítá: „Žádná vláda nemůže dopustit nepokoje. Ale my bojujeme už pět měsíců a neporušili jsme jediný zákon. Budeme pokračovat stejně. Využijeme všech zákonných způsobů, včetně demonstrací a pochodů, a obrátíme se i na soudy, dokud svého cíle nedosáhneme,“ varuje Petrosjan.
 
Zahraniční pozorovatelé, kteří na prezidentské volby v Arménii dohlíželi, je označili za celkem spravedlivé - doporučili určitá zlepšení, ale neshledali žádná vážná porušení mezinárodních norem.