Clintonová ostře zaútočila na Obamovu taktiku

Washington - Uchazečka o prezidentský úřad za Demokratickou stranu Hillary Clintonová, jejíž volební tým je podle amerického tisku v naprostém zmatku, se v sobotu nechala vyvést z míry a přitvrdila v souboji se svým stranickým soupeřem Barackem Obamou. Vyčetla mu podlou taktiku, která je prý v rozporu s jeho projevy.

„Styďte se, Baracku Obamo! Je na čase, abyste vedl kampaň slučitelnou s vaším poselstvím veřejnosti, to od vás očekávám. Vraťte se do Ohia, diskutujme o vaší taktice a vašem chování v této kampani!“ prohlásila bývalá první dáma USA zjevně vyvedena z míry předvolebními letáky a brožurami, které pranýřují její plán na reformu systému zdravotnictví a její postoj k Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA).

Obamův tým mimo jiné viní Clintonovou, že chce občany za každou cenu nutit ke zdravotnímu pojištění. Soupeřka to však popírá.

Obama se pak o několik hodin později tázal, co tak náhle tón paní Clintonové změnilo, když jeho předvolební letáky nejsou ničím novým. „To mě přivádí na myšlenku, že v jejím rozčílení je cosi taktického,“ řekl.

Clintonová tak prudce vystoupila téhož dne, kdy deník Washington Post popisoval pesimismus, který se v důsledku jedenácti stranických porážek během dvou týdnů jejího týmu zmocnil.

Sama Clintonová byla v pátek dotázána na případné odstoupení, když den předtím jakoby v jedné diskusi připustila možnost porážky. Její poradce Howard Wolfson však ujistil, že Clintonová je v dobré náladě a neustále tvrdě pracuje pro dobré výsledky v Texasu a Ohiu a pro získání nominace.

Bývalá první dáma USA má však nyní jasný deficit hlasů delegátů, kteří jsou pověřeni jmenováním kandidáta strany při srpnovém sjezdu v Denveru. Podle nezávislého institutu RealClearPolitics má Obama podporu 1374 delegátů, zatímco Clintonová 1275 delegátů. K získání demokratické nominace je jich zapotřebí 2025.

Obamův tým a četní analytici soudí, že jen drtivá vítězství v dalších důležitých primárkách mohou Clintonové umožnit, aby toto zpoždění dohnala. Sám exprezident Bill Clinton ve středu prohlásil, že jeho choť musí zvítězit při stranických výběrech 4. března v Texasu i Ohiu, aby si zachovala naději na nominaci.

Průzkum zveřejněný ve čtvrtek ukázal, že v Texasu na tom jsou oba demokraté zhruba stejně (48 procent pro Clintonovou, 47 procent pro Obamu), přestože zde žije silná hispánská menšina, která je spíše nakloněna Clintonové.

Republikánský uchazeč o prezidentský úřad John McCain si je naopak téměř jist, že nominaci získá. Ve čtvrtek dementoval zprávy New Xork Times, že měl v minulosti blízký vztah s vlivnou lobbistkou telekomunikační společnosti. Nicméně v sobotu Newsweek, Washington Post a New York Times přinesly informace o rozporech v prohlášeních McCaina a jeho týmu o jeho kontaktech se dvěma telekomunikačními firmami Glencairn et Paxson.

Dosavadní republikánský prezident George Bush se už po dvou funkčních obdobích nemůže o úřad ucházet. Volit nového prezidenta půjdou Američané v listopadu.

  • Demokratický kandidát na amerického prezidenta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/36/3550.jpg
  • Ilustrační foto autor: Markéta Sandanusová, zdroj: Čt24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/65/6423.jpg