Slovensko žádá na sjezdovkách policii

Poprad - Horská služba na Slovensku usiluje o přítomnost policejních hlídek přímo na sjezdovkách. Vede ji k tomu nárůst vážných nehod a zranění způsobených agresivní jízdou a opilými lyžaři.

Situace na sjezdovkách nahrává neohleduplným lyžařům. Proti nim se například začátečníci nemají jak bránit, lyžaři nejsou postižitelní za způsob své jízdy. Dokazuje to případ, který se stal před dvěma lety. Desetiletou Natálku z Popradu srazil bezohledný lyžař a upadla do bezvědomí, ze kterého se už neprobrala.

Také podle lyžařské instruktorky Zuzany Frieszové agresivních lyžařů neustále přibývá: „Je to opravdu hrozné, protože lyžují strašně rychle a neohleduplně, obzvláště ruští turisti.“ Jozef Janiga, ředitel tamější Horské záchranné služby, dodává: „V minulosti časté špatné nastavení vázání a nevhodná výstroj už dneska nejsou dominantou. Dnes je dominantou právě tato agresivita nebo srážka osob.“

Záchranáři i provozovatelé lyžařských středisek na Slovensku proto vyzývají k přítomnosti policie na svazích. Tento systém funguje například v Alpách už léta. Nedávno začaly pořádkové služby hlídkovat i na polské straně Tater. Wieslaw Jadzusik, mluvčí policie v Zakopaném, uvedl: „Hlavním úkolem těch policistů je především dohlížet na chování lyžařů, aby nejezdili moc nebezpečně nebo opilí. Kromě toho mají zabránit krádežím na sjezdovkách a parkovištích.“

Policejní hlídky působí jako účinná prevence, což dokazuje i zkušenost z Polska. Pokud lyžaři spatří na sjezdovce policii, chovají se zdrženlivěji. Pokutu zatím nikdo nedostal, ve většině případů pomůže upozornění.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/98/9749.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/98/9747.jpg
Vydáno pod