Nový kubánský parlament rozhoduje o nové hlavě státu

Havana - V Havaně se dnes sejde ke svému ustavujícímu zasedání nový kubánský parlament, který vzešel z lednových voleb. Jedním z jeho hlavních rozhodnutí bude výběr nové hlavy komunistického státu. Dosavadní kubánský vůdce Fidel Castro začátkem týdne oznámil, že už o nejvyšší post v zemi po téměř půl století jeho vykonávání usilovat nebude.

Kubánští poslanci stojí před úkolem vybrat novou hlavu státu - oproti předchozím volbám se jí tentokrát nestane Fidel Castro. Jedenaosmdesátiletý revolucionář sám nikoho výslovně neoznačil, a tak se spekuluje o tom, že by se nástupcem měl stát jeho o pět let mladší bratr Raúl. Toho Fidel po operaci před 19 měsíci pověřil dočasným vedením. 

Poslanci dnes zvolí 31člennou státní radu, z jejíchž řad pak bude vybrán její předseda, jenž je současně hlavou státu, předsedou vlády a vrchním
velitelem armády. Tyto funkce doposud zastával Fidel Castro. 

Jednokomorové Národní shromáždění má po lednových volbách 614 členů. Do parlamentu se neměli šanci dostat stoupenci či členové opozičních hnutí, protože jediným legálním uskupením na ostrově je komunistická strana.

Vydáno pod