Na Kypru začalo druhé kolo prezidentských voleb

Nikósie - V řecké části Kypru dnes začalo druhé kolo prezidentských voleb. Utkávají se v něm dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola, představitel komunistů Demetris Christofias a bývalý ministr zahraničí, pravicový europoslanec Joannis Kasulidis. Volební místnosti se uzavřou v 16:00 SEČ.

V prvním kole získal generální tajemník reformně komunistické Pokrokové strany pracujícího lidu (AKEL) Christofias přes 33 procent hlasů a konzervativec Kasulidis rovněž přes 33 procent hlasů. Dosavadní prezident řecké části Kypru Tasos Papadopulos skončil na třetím místě s necelými 32 procenty hlasů, a z konečného klání o prezidentský úřad tak vypadl.

Protože ani jeden z prvních dvou kandidátů nezískal v prvním kole nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů, rozhoduje se nyní mezi dvěma nejlépe umístěnými ve druhém kole.

Volební kampani na Kypru i tentokrát dominovala otázka rozdělení ostrova, protože rozhovory mezi kyperskořeckou a kyperskotureckou komunitou na ostrově jsou ve slepé uličce. Za to se přičítala vina právě dosavadnímu prezidentu Papadopulosovi.

V roce 2004 kyperští Řekové na Papadopulosovu výzvu odmítli v referendu mírový plán OSN, naopak kyperští Turci s ním souhlasili. Kyperskořecká, mezinárodně uznávaná část ostrova o několik dní později vstoupila do Evropské unie.

Ostrov je od roku 1974 rozdělen na Kyperskou republiku (řecká část) a Severokyperskou tureckou republiku, kterou uznává jen Ankara. Turecká armáda v tomto roce na ostrově intervenovala poté, co jej chtěli kyperskořečtí ultranacionalisté připojit k Řecku.