Oběť srbských násilností v Bělehradě je srbský uprchlík z Kosova

Bělehrad - Zuhelnatělé tělo nalezené na velvyslanectví Spojených států v Bělehradě po čtvrtečním útoku srbských radikálních odpůrců nezávislosti Kosova, patří mladému Srbovi, jehož rodina utekla z Kosova. Informuje o tom dnešní srbský tisk, který uvádí, že ostatky jednadvacetiletého Zorana Vujoviče, který studoval v Novém Sadu, identifikoval jeho otec.

Rodina začala pátrat po studentovi, který zůstal po útocích na americké velvyslanectví a jeho podpálení nezvěstný. Zoran odjel do Bělehradu se svým mladším bratrem Lazarem a s přáteli, aby se mohli zúčastnit demonstrace proti nezávislosti Kosova, píší shodně listy Blic, Alo a Kurir. Když potom neodpovídal na telefonní výzvy své rodiny, ani se nevrátil do Nového Sadu, ležícím asi 70 kilometrů od Bělehradu, oznámila rodina policii jeho zmizení. Otec odejel do Bělehradu a nakonec našel jeho tělo ve vojenské nemocnici. Identifikoval ho podle zlatého řetízku a spony na pásku kalhot.

Rodina Vujovičových se usadila v Novém Sadu v červenci 1999, kdy utekla z Kosova. Do té doby žila v srbské obci Čaglavica nedaleko Prištiny. K odchodu z Kosova se Vujovičovi rozhodli poté, co se z Kosova musely po jedenáctitýdenním bombardování NATO v červnu 1999 stáhnout jugoslávské síly. Vracející se Albánci, kteří před tím utekli z provincie před silami Bělehradu, se začali mstít místním Srbům za předchozí příkoří režimu Slobodana Miloševiče.

Srbský státní prokurátor dnes oznámil, že úřady pátrají po účastnících nepokojů, kteří zaútočili na velvyslanectví USA a dalších zemí a také na instituce západních zemí. Shromažďují důkazy a identifikují viníky.

Srbsku, které je pod tlakem Washingtonu a Bruselu, aby zastavilo násilnosti, se dnes dostalo další podpory od jeho velkého spojence Ruska, jež obviňuje Západ, že podporou kosovského státu ohrozil mezinárodní vztahy.

Zvláštní vyslanec prezidenta Vladimira Putina pro mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu a organizovanému zločinu Anatolij Safonov řekl, že uznání nezávislosti Kosova znamená, jako když „se natáhne puška a nikdo neví, kdy vystřelí a kam střela poletí. “Stoupenci islámského terorismu, kteří jsou usazeni v Kosovu, mohou nyní jednat za bílého dne," cituje agentura AP jeho slova.

Srbští představitelé vesměs vyzývají ke klidu a prezident Boris Tadić svolal národní bezpečnostní radu, aby zvážila, jak předejít dalšímu násilí. Někteří radikální ministři ale nadále odsuzují USA a další státy, že uznaly nezávislé Kosovo, které Srbové považují za kolébku své historie a kultury.

Srbský ministr pro Kosovo Slobodan Samardžić se znovu pustil do Spojených států, které podpořily nezávislost Kosova. „Srbská vláda činí Spojené státy odpovědné za porušení mezinárodního práva a násilného odtržení části srbského území,“ řekl podle agentury Tanjug. Odmítl obvinění Washingtonu, že srbské úřady nezajistily při čtvrtečních demonstracích ochranu jejich velvyslanectví v Bělehradě. „Hlavním viníkem jsou Spojené státy…jsou odpovědné za všechny násilné akce od 17. února, kdy bylo vyhlášeno nezávislé Kosovo,“ řekl.