Mugabe bude opět kandidovat na prezidenta Zimbabwe

Harare - Zimbabwský diktátorský prezident Robert Mugabe slaví 84. narozeniny. Při této příležitosti zahájil svou kampaň na další, už šestileté funkční období. Mugabe vládne od roku 1980, kdy se země osamostatnila od Británie.

Oficiálních slavností v Beitbridge na jihu země se zúčastnily stovky Mugabeho příznivců. „Jsem připraven bojovat, je jedno, co říká Brown nebo Bush, Zimbabwe patří nám a už nikdy nebude ničí kolonií,“ tvrdí Mugabe.

Ochutnat narozeninový dort mohlo pár vyvolených. Většina obyvatel země ale hladoví. 80 procent lidí nemá práci a žije pod hranicí chudoby, meziroční hyperinflace je přes nepředstavitelných 60 tisíc procent. Centrální banka už musí tisknout bankovky v hodnotě deset milionů zimbabwských dolarů. Podle oficiálního přepočtu to není ani 6 tisíc korun. Lidem je to ale v podstatě jedno, v obchodech si totiž stejně není co koupit. Na krachu zemědělství má velký podíl vyvlastnění půdy. Mugabe ji bílým starousedlíkům sebral v roce 2000. Zemi kvůli ekonomické krizi opustily už víc než 3 miliony lidí. 

To, že Zimbabwe pod Mugabeho vládou krvácí, prohlásil u příležitosti prezidentových narozenin i opoziční předák Hnutí za demokratickou změnu Morgan Tsvangirai. Ten je jedním ze 3 kandidátů, kteří se 29. března postaví Mugabemu v prezidentských volbách.

Vydáno pod