Zemské volby v Hamburku vyhrála CDU

Hamburk - Křesťanskodemokratická strana (CDU) kancléřky Angely Merkelové zvítězila v nedělních zemských volbách v Hamburku, ve druhém největším městě Německa. CDU získala 42,6 procenta hlasů, a strana tak s přehledem porazila svou hlavní soupeřku a zároveň koaličního partnera ve spolkové vládě, Sociálnědemokratickou stranu Německa (SPD). Podle oficiálních výsledků ji volilo jen 34,1 procenta Hamburčanů.

Třetí nejsilnější politickou silou jsou v Hamburku zelení. Volilo je 9,6 procenta lidí. Již do čtvrtého regionálního parlamentu na západě Německa pronikla postkomunistická strana Levice, která si připsala 6,4 procenta hlasů.

Liberální FDP, která se do hamburského zemského sněmu nedostala, zůstala o tři desetiny procenta pod pětiprocentním prahem, který je nutný pro proniknutí do parlamentu.

Přes jasné vítězství však ale CDU nebude moci pokračovat v jednobarevné vládě. Za svým rekordním výsledkem z roku 2004 (47,2 procenta) zaostala. Většinu v hamburském zemském sněmu by vytvořila se zelenými nebo se sociálními demokraty. Dosavadní hamburský primátor a volební lídr CDU Ole von Beust potvrdil, že nyní zahájí koaliční jednání právě s těmito stranami.

Spojenectví CDU a zelených by obohatilo „politickou nauku o barvách“ o novou variantu, která by vyslala signál i mimo Hamburk, prohlásil dnes generální tajemník CDU Ronald Pofalla.

„Je to historicky vzato dobrý výsledek. V uplynulých 25 letech se to podařilo jen dvakrát. CDU může dnes večer slavit v Hamburku i Berlíně,“ komentoval Pofalla skutečnost, že CDU podle všeho v Hamburku získala více než 42 procent hlasů.

O úspěchu však hovoří i sociální demokraté. „Našeho cíle zrušit absolutní většinu CDU jsme dosáhli,“ prohlásil volební lídr SPD v Hamburku Michael Naumann. Předseda strany Kurt Beck dnešní výsledek označil za „velkolepý“. Sociálním demokratům k většině ve stojedenadvacetičlenném zemském sněmu však nestačí ani spojení se zelenými.

Naumann přitom televizní stanici n-tv včera řekl, že SPD se nebude nijak paktovat, ani spolupracovat s Levicí, kterou by v takovém případě k dotvoření většiny potřebovalo. Závěr předvolební kampaně ovšem poznamenaly spekulace, že se SPD nechá vynést k vládní moci s podporou Levice v Hesensku, kde se zemské volby konaly v lednu. Taková představa, s níž si pohrávala vůdkyně hesenské organizace SPD i předseda Beck, přitom vyděsila velkou část SPD.

Vydáno pod