Kalábrijská mafie má údajně strukturu jako al-Káida

Řím - Italský parlament vydal zprávu, ve které tvrdí, že kalábrijská mafie, známá jako 'Ndrangheta, si vytvořila podobnou strukturu jako al-Káida. Její činnost se neomezuje jen na Itálii, chapadla její moci dosahují po celém světě. Podle zprávy se stala "světovou ekonomickou silou", vydělává obchodem s drogami, na prostituci, ale také díky tunelování evropských fondů.

V některých částech jižní Itálie je organizovaný zločin v podstatě součástí běžného života. Zatímco se ale situace na Sicílii lepší, v Kalábrii moc mafie stoupá. „Má obrovskou finanční a hospodářskou sílu. Tu získává i skrze evropské fondy, které jsou určeny regionům unie. Kalábrie je nejchudší oblastí Itálie, takže sem proudí dost peněz. Problém je v tom, že mafie má své lidi přímo v regionálních institucích a velká část těchto peněz končí právě v rukou mafiánů,“ vysvětluje Josef Kašpar, redaktor italské televize RAI. 
 
'Ndranghetta je jedinečná v tom, že není organizována shora, boj s ní je proto mnohem těžší. Má velice rozvětvenou strukturu, připomíná chobotnici, jejíž chapadla jsou schopná jednat autonomně a hlavně velice účinně. Přesto se italské policii povedlo minulý týden zatknout jejího bosse Pasquala Condellu, který se před zákonem schovával přes dvacet let.
 
Italská mafie na sebe zvlášť upozornila loni v létě, kdy v německém Duisburgu přišlo při vyřizování účtů mezi dvěma klany 'Ndranghety o život šest lidí. Vraždy byly spojeny s šestnáct let starým sporem v jihoitalském městečku San Luca.