Při sebevražedném útoku v Pákistánu nejméně 13 mrtvých, včetně generála

Islámábád - Nejméně třináct lidí dnes zahynulo při násilnostech v Pákistánu. V Rávalpindí si sebevražedný atentát na generála Muštaka Ahmada Baiga, nejvyššího armádního chirurga, vyžádal devět obětí a 12 zraněných. Při útoku ozbrojenců ve městě Mansehra v Severozápadní pohraniční provincii na britskou agenturu poskytující humanitární pomoc zemřeli čtyři její pákistánští zaměstnanci a osm dalších bylo zraněno. S odvoláním na armádní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Atentátník zaútočil v době odpolední dopravní špičky před vládním úřadem. Podle mluvčího ministerstva vnitra byl generál Baig na cestě do svého domova a jeho vůz zastavil na semaforu. V tu chvíli útočník ve věku asi 16 let u auta odpálil nálož.

V samostatném incidentu ve městě Mansehra zaútočilo 12 mužů na pobočku britské humanitární organizace. Útočníci nejprve zahájili střelbu proti personálu, poté vhodili do kanceláře tři granáty. Budova vyhořela do základů, motiv činu zůstává nejasný.

Pákistán má za sebou parlamentní volby a jejich vítězové právě vedou  koaliční jednání. Spekuluje se o možnosti sesazení prezidenta Parvíze Mušarafa, jehož stoupenci ve volbách prohráli.

V Rávalpindí zahynula v prosinci při atentátu opoziční politička a bývalá
premiérka Bénazír Bhuttová a 23 jejích stoupenců. Ve městě je sídlo
generálního štábu armády a cílem útoků jsou tam často vojáci nebo
policisté. Loňský rok byl z hlediska teroristických útoků pro Pákistán
nejtragičtější - zahynulo tam na 800 lidí. Od začátku letošního roku v zemi přišlo při asi dvacítce atentátů o život 160 lidí.

Vydáno pod