Rusko a Gruzie po roce obnoví vzájemné letecké spojení

Moskva/Tbilisi - Po více než roční přestávce bude od konce března v plném objemu obnoveno letecké spojení mezi Ruskou federací a Gruzií. Přerušení leteckého spojení s jihokavkazskou republikou bylo jedním z opatření, která Moskva přijala na podzim roku 2006 v době výrazného zhoršení vzájemných vztahů obou zemí. Na obnovení letů se oficiálně dohodli ruský a gruzínský prezident Vladimir Putin a Michail Saakašvili minulý týden v Moskvě, neuvedli však tehdy žádné podrobnosti.

„Od konce března budou každý týden desetkrát létat gruzínské letecké společnosti a desetkrát ruské,“ řekl novinářům v Tbilisi Irakli Tavartkiladze z gruzínského ministerstva ekonomického rozvoje.
 
Letecké spojení bylo, stejně jako přeprava zboží či poštovních zásilek, přerušeno v roce 2006. Gruzie tehdy obviňovala Moskvu ze špionáže na svém území a z podpory separatistických regionů - Jižní Osetie a Abcházie. Rusko reagovalo nejen embargem na styky s Gruzií, ale i zákazem prodeje gruzínských vín a především deportacemi tisíců Gruzínců. Mnozí z nich přitom už roky žili v Ruské federaci a měli v pořádku všechny příslušné dokumenty.
 
Loni v červnu povolila ruská strana jedné z gruzínských společností v letním období třikrát týdně charterový let mezi Moskvou a Tbilisi. Společnost o povolení žádala s ohledem na „žáky, studenty a jejich rodiče“.
 
Gruzínští letečtí přepravci nyní musejí znova získat všechna potřebná povolení, aby mohli do ruské metropole létat. Poprvé se o možnosti obnovení letů hovořilo letos na počátku února. Tehdy ruské ministerstvo dopravy tvrdilo, že letecké spojení povolí až poté, co Tbilisi splatí svůj dluh ve výši zhruba čtyř milionů rublů (necelé tři miliony korun). Ruská společnost Aeroflot ale zároveň dala najevo, že po technické stránce obnovení linek nic nestojí v cestě.