Pokračuje turecká ofenziva v Iráku; prezident nejede do Afriky

Ankara/Bagdád - Turecká vojenská letadla od nedělního večera bombardují pozice separatistů ze Strany kurdských pracujících (PKK) v severní Iráku. Nálety doplňují pozemní přeshraniční ofenzivu, která trvá od čtvrtka a která si podle tureckých armádních zdrojů dosud vyžádala životy 153 Kurdů a 17 vojáků. USA dnes vyzvaly k tomu, aby se operace omezila na krátkou dobu. Turecká armáda zároveň hlásí, že jen při dnešních bojích bylo zabyto 41 příslušníků PKK a dva příslušníci letectva.

Turecký prezident Abdullah Gül kvůli vojenské operaci odložil cestu do Afriky plánovanou na tento týden. Dnes se vydal do sídla generálního štábu armády v Ankaře a vyslechl si informace z bojiště.

Irácký bezpečnostní poradce Muvaffak Rubáí prohlásil, že bude-li se ofenziva protahovat, zapojí se do bojů proti tureckým vojákům i ozbrojené jednotky iráckých Kurdů, pešmergů. „To bude mít vážné důsledky na část Iráku, která byla dosud relativně klidná. Tomu se musíme za každou cenu vyhnout,“ řekl Rubáí.

Iráčtí pešmergové zatím do bojů nezasahují a drží se zpátky. Boje se odehrávají v horské a málo obydlené oblasti. I když PKK mezi iráckou kurdskou populací moc sympatií nemá, turecká invaze v ní vzbudila silnou nevoli. Turecká policie se dnes střetla také s kurdskými demonstranty, kteří požadovali ukončení ofenzívy v severním Iráku.