OSN kvůli rostoucím cenám zřejmě omezí potravinovou pomoc

New York - Zdražování potravin a nedostatek peněz zřejmě donutí světový potravinový program OSN, aby přehodnotil dodávání humanitární pomoci rozvojovým zemím. Pokud organizace nedostane od dárců podstatně víc peněz, bude muset některé dodávky omezit. Přitom se naopak objevují stále nové země, například Afghánistán, kde mnozí lidé nemají na potraviny.

Ceny potravin se loni celosvětově zvýšily o 40 procent. Světový programu pro výživu OSN (WFP) proto potřebuje zvýšit finanční příspěvky, jinak nebude schopen zajistit potraviny pro ty, kteří na jeho pomoc spoléhají. „Pokud potraviny stojí dvakrát tolik, můžeme jich za stejnou cenu přivézt jen polovinu,“ řekla v rozhovoru pro BBC ředitelka WFP Josette Sheeranová.
 
Sheeranová uvedla, že rozpočet WFP narůstá kvůli zvýšeným cenám potravin o několik milionů dolarů týdně. Navíc se objevují další země, které potřebují potravinovou pomoc. „V některých zemích se ceny základních potravin zvýšily o 80 procent,“ řekla Sheeranová. V zemích jako Indonésie, Jemen nebo Mexiko musejí i lidé ze střední třídy obětovat vzdělání svých dětí nebo zdravotní pojištění, aby se uživili. Egypt využil podle Sheeranové skoro všechny své potravinové zásoby a Pákistán zavedl po mnoha letech opět přídělový systém. Čína a Rusko zavedly kontrolu cen a Argentina a Vietnam brání vývozu potravin různými finančními opatřeními a zákazy.
 
Schopnost WFP snížit dopad rostoucích cen už není taková jako dřív, protože země, které dříve věnovaly organizaci naturálie, nyní produkují mnohem méně zemědělských přebytků než třeba v roce 2000, kdy pomoc v naturáliích dosáhla svého vrcholu.
 
Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) tento měsíc oznámila, že rostoucí ceny obilí, zejména pšenice a kukuřice, se staly velkým celosvětovým problémem. FAO uvádí, že chudé země letos zaplatí za dovoz obilí o třetinu více. V Africe nárůst výdajů za dovezené obilí bude činit dokonce 49 procent. Řešením je podle FAO umožnit urychleně zemědělcům v rozvojových zemích přístup k osivu a hnojivům, aby mohli zvýšit svou úrodu.

Vydáno pod