Topolánek by měl dnes podepsat memorandum o zrušení víz s USA

Washington - Premiér Mirek Topolánek je na oficiální návštěvě Spojených států, jedním z hlavních témat jeho cesty je zrušení víz pro české občany. Právě dnes by měla delegace podepsat memorandum, které by znamenalo pád víz do konce roku. Podle Topolánka vypadly ze smlouvy sporné body, které kritizovala Evropská unie. Mimo jiné se jednalo i o povinnost udávat citlivé osobní údaje. Topolánek zdůraznil, že původní americký návrh česká vláda posunula významně ve prospěch zemí EU.

Smlouva o zrušení víz nutně neznamená vybudování radaru v Brdech, zatímco o radaru totiž jedná Bushův kabinet, o rušení víz rozhoduje Kongres. Ivo Šlosarčík z Institutu pro evropskou politiku Europeum by mezi radar a víza také nedával rovnítko: „Američané chtějí změnit svůj vízový systém vůči zemím EU, jedná se tedy spíše o reformu vízové politiky. Se západní Evropou mají Spojené státy bezvízové styky, s novými členy naopak velice přísný vízový režim. Cílem USA bude najít zlatý střed, platný pro celou EU,“ vysvětluje Šlosarčík.

Počet ilegálních návštěvníků v USA z České republiky klesá, jedním z důvodů je i slabý kurz dolaru. Čechům už se jednoduše nevyplatí jezdit do Spojených států pracovat za nejnižší mzdy. U kvalifikovaných profesí je to pochopitelně jiné. Klesá tedy poměr mezi počtem žádostí o víza ku počtu jejich zamítnutí, což je jedno z kritérií ke zrušení vízové povinnosti.

Američané přístup cizinců na své území neustále zpřísňují kvůli obavám z teroristů. Memorandum podle české vlády upravuje problematiku doprovodu v letadlech a repatriace občanů. Bez víza budou podle ní moci cestovat jen občané vlastnící strojově čitelný pas.

Konečné znění memoranda je podle českého premiéra přijatelné pro EU, jeho původní návrh se ale nelíbil „starým“ unijním zemím, které již s USA bezvízový styk mají a obávají se zpřísnění jeho podmínek. „Ty obavy, že budeme trojským koněm EU při vyjednávání, se ukázaly jako liché,“ uvedl Topolánek. „Dostaly se tam poprvé věci jako reciprocita, jako vědomí, že existuje naše solidarita s EU. Jsem s tím velmi spokojen a pokládám to za natolik průlomové, že bych řekl, že to je hlavní z této cesty,“ uvedl premiér.

Oficiální text memoranda zatím oficiálně nebyl zveřejněn. Spekuluje se, že se v něm například píše, že „nebudeme předávat informace o lidech, kteří jen letí přes USA, a nikoli do USA“. V dohodě také údajně není žádná zmínka o tom, že by Američané měli mít přístup k rejstříku trestů nebo k daňové historii.