Snímek Baracka Obamy v africkém oděvu rozpoutal spor mezi americkými demokraty

Washington - Fotografie Baracka Obamy v tradičním africkém oděvu rozpoutala spor mezi dvěma nejsilnějšími demokratickými kandidáty na prezidenta USA. Obamův tým obvinil Hillary Clintonovou, že snímek zveřejnila s cílem poškodit svého soupeře. Clintonová přitom ještě o víkendu zaútočila na údajně podlou předvolební taktiku svého soupeře.

Fotografie Obamy v bílém rouchu a bílém turbanu se objevila v pondělí na známé internetové stránce Drudge Report. Snímek vznikl v roce 2006, kdy byl Obama na návštěvě Keni, odkud pocházel jeho otec.

Drudge Report uvedl, že snímek rozšiřují lidé z okolí Clintonové. Obamovi spolupracovníci vzápětí Clintonovou obvinili, že jeho zveřejněním chtějí demokratického protikandidáta poškodit před klíčovými primárkami v Ohiu a Texasu, které se uskuteční příští týden. Tým senátorky Clintonové ale všechna obvinění odmítl.

Hlavní manažer Obamovy kampaně David Plouffe řekl, že záměrné zveřejnění snímku je nemravné, útočné a má vzbudit u voličů strach. Mluvčí Hillary Clintonové Howard Wolfson ale vzápětí všechna obvinění odmítl a řekl, že nikdo ze senátorčina týmu nemá s rozšiřováním snímku nic společného.

Obamovi lidé poukazují na to, že fotografie kandidáta v tradičním oděvu má odradit voliče. „Jestli kampaň Baracka Obamy chce naznačit, že jeho snímek v tradičním somálském rouchu má rozvracečský charakter, pak by se měli stydět,“ glosovala ale celou věc manažerka týmu Hillary Clintonové Maggie Williamsová.