EU i EK zatím nepotvrdily Topolánkova slova o souhlasu s memorandem

Brusel - Evropská komise nepotvrdila slova českého premiéra Mirka Topolánka, podle něhož prý souhlasí s návrhem memoranda o vízech do USA. Zmíněné memorandum o porozumění má dnes Topolánek podepsat v rámci své návštěvy ve Spojených státech. Evropská komise a Slovinsko, které nyní předsedá Evropské unii, zatím ještě memorandum zkoumají a výsledky analýz měly být známy do čtvrtka, kdy se tímto tématem budou zabývat ministři vnitra unijních států.

Podle Topolánka je konečné znění česko-amerického memoranda pro EU přijatelné. Z EU přitom v minulých týdnech zaznívaly obavy, aby ČR nepřistoupila i na některé věci, které jdou za dosavadní dohody mezi USA a EU; například šlo o množství informací, které by se měly americkým úřadům poskytovat.

Nový americký zákon, který upravil podmínky pro zařazení do bezvízového styku, má podle zdroje ze slovinského předsednictví EU důležité dopady pro všechny současné i budoucí účastníky programu. Jeho uplatňování by se prý mohlo dotýkat i některých oblastí, které spadají pod unijní kompetence. Je proto prý v obecném zájmu, aby unie v této věci zaujala společné stanovisko.

Bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová připomněla, že EK má výhrady k tomu, že Česko jedná v otázce víz na vlastní pěst a nepostupuje koordinovaně. Estonsko a Lotyšsko český postoj podporují, zatímco staré členské státy se obávají, že zpřísněné podmínky pro bezvízový styk s USA pak budou platit i pro ně. O memorandu a otázce víz do USA budou ve čtvrtek jednat ministři vnitra a ve středu také velvyslanci členských zemí EU.

Američané přístup cizinců na své území neustále zpřísňují kvůli obavám z teroristů. Memorandum podle české vlády upravuje problematiku doprovodu v letadlech a repatriace občanů. Bez víza budou podle ní moci cestovat jen občané vlastnící strojově čitelný pas. Oficiální text memoranda zatím oficiálně nebyl zveřejněn.