Sebevražedný atentátník v severoiráckém Mosulu zabil 14 lidí

Bagdád - Při sebevražedném atentátu v severoiráckém Mosulu dnes přišlo o život 14 lidí a sedm utrpělo zranění. Místní policie sdělila, že terčem útoku byl autobus s lidmi cestujícími do Sýrie. Podle jednoho ze zraněných atentátník krátce před odpálením nálože přikázal řidiči, aby uhnul z trasy. Řidič je mezi oběťmi.

Mezi stále nebezpečné provincie je řazena Dijála, která leží severovýchodně od Bagdádu. Dnes tam ozbrojenci postavili na silnicích falešné hlídky a zajali cestující dvou autobusů. Ženy pustili, ale unesli 21 mužů. Autobusy byly na cestě z iráckého Kurdistánu na jih. Minulý týden bylo v Dijále nelezeno 15 těl.

Mosul leží zhruba 350 kilometrů severně od Bagdádu. Do jeho okolí se podle americké a irácké armády začali stahovat členové irácké al-Káidy, vytlačovaní bojovými operacemi z jižnějších částí Iráku. Vláda nedávno oznámila, že se u Mosulu odehraje rozhodující ofenziva proti al-Káidě, avšak podle místních úřadů k městu stále ještě nedorazilo potřebné množství jednotek.

Jinde v Iráku se díky americkým posilám a spolupráci sunnitských kmenů s armádou podařilo zlepšit bezpečnostní situaci. Armáda tvrdí, že počet útoků klesl o 60 procent. USA proto letos hodlají stáhnout část z 30 000 vojáků, jež do Iráku vyslaly loni jako posily. I potom ale podle Pentagonu v Iráku bude 140 000 Američanů.