Bezvízový styk mezi ČR a USA je na dosah

Washington - Česká republika a Spojené státy uzavřely memorandum, které povede ke zrušení amerických víz pro Čechy. Na dnešní tiskové konferenci zároveň zaznělo, že volnějšího režimu při cestě do USA by se čeští občané mohli dočkat už na přelomu října a listopadu letošního roku. Dokument ve Washingtonu podepsali ministři vnitra obou zemí - Ivan Langer a Michael Chertoff. Memorandum bylo podepsáno při příležitosti návštěvy premiéra Topolánka ve Spojených státech.

Zájemci o cestu do Spojených států vyplní elektronický dotazník. Na přání české strany bude méně detailní, než Američané chtěli. Potvrzení, že může vycestovat do USA, dostane žadatel opět elektronickou poštou. Za tuto žádost Češi platit nebudou.

Česká republika je v rámci Evropské unie průkopníkem nových pravidel pro cesty občanů do Spojených států. Kritiku od některých evropských zemí, že Česko vystupuje v této otázce až příliš samostatně, premiér Topolánek odmítá. „EU měla téměř čtyři roky na to, aby nové členské státy měly stejná práva jako ty stáré. Dočkali jsme se spíše toho, že nám házely klacky pod nohy,“ říká Topolánek, podle kterého mohou být nově nastavovaná pravidla přijatelná pro všechny země unie.

Ohledně víz neexistuje v EU jednotná politika, proto kroky Česka ohledně zavedení bezvízového styku nemohou být vetovány zeměmi EU, kterým se český postup nelíbí. Některé „staré“ státy Evropské unie se totiž bojí, že změny ve vízové politice USA budou pro ně znamenat zpřísnění kontrol.

Vízová politika bude jedním z témat zítřejší schůzky Mirka Topolánka s prezidentem Georgem Bushem. Hovořit ale budou hlavně o případném umístění amerického radaru na českém území.


Hlavní body memoranda ČR - USA o chystaném bezvízovém styku 

1. USA chtějí v případě ČR ustoupit od podmínky, podle níž musí být v předchozím fiskálním roce počet zamítnutých žádostí o víza u občanů země, která má být zařazena do programu bezvízového styku Spojených států (VWP), nižší než tři procenta.

2. USA a ČR budou sdílet informace o cestujících, informace o teroristech, o osobách podezřelých z terorismu a o boji s terorismem, údaje o závažné trestné činnosti a informace v oblasti migrace za náležité ochrany soukromí a osobních údajů.

3. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států chce minimálně jednou za dva roky vyhodnocovat dopad, který by mělo setrvání Česka v bezvízovém programu (VWP) na zájmy USA v oblasti bezpečnosti, vymahatelnosti práva a přistěhovalectví, a stanovovat, zda může zařazení Česka do VWP pokračovat.

4. USA zamýšlejí vytvořit a zavést systém elektronického povolování cest (ETA), který bude shromažďovat biografické a jiné údaje o občanech ČR cestujících do USA.

5. Úřady ČR a USA budou spolupracovat při jakémkoli šetření či řízení vedeném orgány činnými v trestním řízení, imigračními či jinými orgány.

6. USA i ČR budou využívat mezinárodní systémy předběžných informací o cestujících (API) i jmennou evidenci cestujících (PNR).

7. ČR chce zpřístupnit údaje o nevyplněných a vydaných pasech, u nichž došlo k nahlášení ztráty nebo odcizení. Tyto údaje by měly být zpřístupněny do 24 hodin od nahlášení ztráty respektive odcizení dokladu.

8. ČR převezme zpět každého občana nebo bývalého občana, který byl pravomocným příkazem vyhoštěn (z USA), a to do 21 kalendářních dnů po oznámení, že byl příkaz k vyhoštění vydán.

9. USA budou oprávněny přezkoumat bezpečnostní standardy a kontrolní mechanismy vydávání cestovních dokladů v ČR.

10. Do USA budou moci v rámci VWP vycestovat jen ti Češi, kteří budou držiteli elektronických pasů (tj. strojově čitelných pasů s digitální fotografií a elektronickým čipem obsahujícím stanovené údaje o cestovním dokladu).