Pětina europoslanců zneuživá přidělené peníze

Brusel - Víc než pětina europoslanců zneužívá peníze určené na platy asistentů. Na své spolupracovníky dostávají všichni patnáct tisíc eur měsíčně. Jenže někteří z této sumy živí příbuzné bez potřebné kvalifikace, další vykazují neexistující zaměstnance. Ze 785 europoslanců jich 167 zneužilo pěníze vyhrazené na platy svých pomocníků. Dokazuje to vnitřní audit evropského parlamentu.

Jména „hříšníků„ ve  zprávě nejsou. Kdo se k ní dostane, měl by mlčet. Britský liberál Chris Davies slib porušil. „Víme o poslancích, kteří platí velké sumy svým ženám za nulovou práci. Nikdo ale neukáže prstem na kolegu. Proto je třeba změnit celý systém a každý rok zveřejnit personální audit,“ říká Davies.
 
Poslance Daviese teď ostatní pranýřují, že o zprávě mluví proto, aby na sebe upozornil. I europoslanec Petr Duchoň (ODS, EPP-ED) ji četl, ale mlčenlivost neporušil. Stejně jako dalších asi sedmdesát poslanců zaměstnává svojí ženu. Za kolik, to prozradit nechce. „Pokud s tim bude manželka souhlasit, tak její plat zveřejním," oponuje Duchoň.
  
Rodinný příslušník v týmu europoslance není nic proti pravidlům. Tajná zpráva teď vrhá špatné světlo na všechny. Ukázat na někoho prstem ale může jedině úřad pro vyšetřování korupce. „Zprávu vyhodnocujeme, abychom se rozhodli, jestli zahájit vyšetřování nebo ne," tvrdí Jörg Wojahn mluvčí Evropského úřadu pro odhalování korupce.
 
Podobné případy se řeší minimálně rok. Není to poprvé, co se prošetřuje, jestli europoslanci nemají v kapse víc, než jim náleží. „Myslím, že sumy, které se zneužívají ze strukturálních fondů nebo financí na zemědělskou politiku jsou mnohem větší částky než o kterých se mluví v parlamentu," míní ředitel Centra pro evropskou politiku Karel Lannoo.

Třeba minulý týden europoslanci vyzvali Evropskou komisi k větší otevřenosti a zveřejnění černé listiny těch, kteří zneužívají peníze z evropských fondů. To, co se děje s penězi uvnitř parlamentu, ale bedlivě střeží pod zámkem. A to rok před volbami do EP určitě prestiž europoslanců v očích voličů nezvýší.