Velkou Británií otřáslo silné zemětřesení

Londýn - Zemětřesení o síle 5,2 stupně Richterovy stupnice pocítili dnes v noci obyvatelé Velké Británie. Otřesy byly patrné i ve výškových budovách britské metropole. Podle agenturních zpráv však zatím nejsou zprávy o případných obětech na životech či větších materiálních škodách. Zraněn byl jeden člověk.

Zemětřesení, které je podle seizmologů druhé největší v Británii za posledních dvacet let, se stalo hlavním námětem zpravodajských relací. Britové posílají do zpravodajských televizí fotografie, videa a popisují zážitky.

V severoanglickém městě Barnsley se v jednom domě zřítil komín skrz střechu do ložnice, jejíž obyvatel byl se zraněním pánve převezen do nemocnice. V okrese Lincolnshire otřesy lehce poškodily několik domů.
V Londýně nikdo žádné zranění neutrpěl, potvrdil mluvčí metropolitní policie. Veřejná doprava včetně metra fungovala ráno normálně.

Dnešní zemětřesení je nejsilnější, jaké Velká Británie pocítila za více než
dvacet let. V roce 1984 zasáhl Severní Wales otřes o síle 5,4 stupně.

Epicentrum otřesu, který byl zaznamenán ve 00:56 hodin místního času (01:56 SEČ), bylo osm km východně od obce Market Rasen v hrabství Lincoln, zhruba uprostřed mezi Grimsby a Lincolnem. Epicentrum tak bylo asi 205 kilometrů severně od Londýna.

Seizmologové v noci původně uváděli, že zemětřesení mělo sílu 5,3 stupně Richterovy stupnice, ale později tento údaj snížili na 5,2 stupně. Takové zemětřesení už by měly zaznamenat všechny seizmografy na Zemi. V rozmezí 5,0 až 5,9 bývá na světě podle expertů asi 800 zemětřesení ročně.

Podle seizmologa Juliana Bukitse každoročně Británii zasáhne kolem 200
zemětřesení, ale pouze deset procent je natolik silných, aby je lidé
pocítili. 

Podobně silné zemětřesení jako v noci na dnešek postihne Británii zhruba
jednou za třicet let. Předchozím obdobným případem bylo v roce 1984
zemětřesení o síle 5,4 stupně v severním Walesu s epicentrem na poloostrově Lleyn, které bylo také dosud nejsilnější zemětřesení s epicentrem přímo na hlavním ostrově.

Podle statistiky zveřejněné dnešními Timesy zemřelo od roku 1580 v Británii při zemětřeseních 11 lidí - jeden z nich spáchal sebevraždu, dva podlehli šoku, šest z nich bylo zabito padajícím kamením nebo cihlami. Dosud nejsilnější zemětřesení bylo 6. června 1931, kdy mělo sílu 6,7 stupně; epicentrum bylo tehdy v Severním moři.

Vydáno pod