Podle některých astronomů Zemi za 7,6 miliardy let pohltí Slunce

Londýn - Podle nejnovějších výpočtů astronomové předpovídají Zemi neradostný osud. Za 7,6 miliardy let má Zemi pohltit Slunce a kdysi "modrá planeta" se vypaří. Lidstvo se však tohoto okamžiku bát nemusí. Naše planeta bude již dlouho před tím horká do té míry, že na ní nebude žádný život.

V otázce zániku Země se odborníci dělí na dva tábory. Podle jedněch planeta za několik miliard let zmrzne, jak bude Slunce slábnout. Druhá skupina naopak tvrdí, že ji bude mateřská hvězda přitahovat, až ji pohltí a spálí.

K té druhé se řadí i emeritní profesor Sussexské univerzity Robert Smith a astronom Klaus-Peter Schröder z univerzity v mexickém Guanajuatu. Na základě nejnovějších údajů upravili stávající výpočetní modely a došli k závěru, že konec světa nastane za 7,6 miliardy let.

Na Zemi však v té době podle nich nebude nikdo, kdo by to zažil na vlastní kůži. „Za miliardu let nebo tak nějak bude Země bez atmosféry, bez vody a teploty na povrchu budou dosahovat stovek stupňů,“ popisuje Smith budoucnost naší planety. „Země bude v zásadě suchá. Bude naprosto nemožné, aby na ní existoval nějaký druh života. Vyhyne pravděpodobně i člověk a stane se to nejspíš dřív než za miliardu let,“ odhaduje britský vědec.

Pro lidstvo a jeho domovskou planetu přesto podle něj existuje naděje. Někteří vědci přišli s myšlenkou využít gravitaci některého z okolo letících asteroidů a posunout Zemi od Slunce do chladnější oblasti. Nezbytnou podmínkou ovšem bude, aby v potřebné chvíli byla k dispozici dostatečně inteligentní forma života, která by takové řešení dokázala realizovat.

Ačkoli tato teorie zní jako sci-fi z televizního seriálu Návštěvníci, i Smith uznává, že by za určitých podmínek mohla fungovat. „Pokud by se to provedlo správně, zajistilo by to, že se Země bude pohybovat dostatečně rychle, aby ji to nepoškodilo. Život by tak mohl pokračovat dalších sedm miliard let,“ řekl space.com Smith. Jeho a Schröderovy výpočty budou zveřejněny v odborném magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

  • Takto si někteří vědci představují osud Země za několik miliard let. zdroj: space.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/102/10164.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/81/8057.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: nasa.gov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/63/6286.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/105/10486.jpg