Večerní oblohu v březnu ozdobí Mars a Saturn

Praha - V březnu bude díky čisté obloze možné pozorovat planety Mars a Saturn. Měsíc bude viditelný od 11. do 21. března. Astronomové také doporučují dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny a galaxie. Hvězdárny nabízí pozorování slunečních skvrn a výbuchy plynů ve sluneční atmosféře speciálními dalekohledy. Hned počátkem měsíce lze sledovat přelety Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Březnová obloha je pro pozorování velice příjemná. Večery už bývají teplejší, obloha čistá a většina souhvězdí je vysoko na obloze. Jarní obloha je také vhodná pro pozorování planet, tvrdí astronomové. Večer bude možné v březnu sledovat planety Mars a Saturn. Mars je stále ještě dobře vidět, i když jeho opozice se Sluncem nastala už loni v prosinci. Saturn, který je podle mnohých nejkrásnější planetou sluneční soustavy, je na obloze téměř celou noc.

Snadné je nalézt na jihozápadě souhvězdí Orion a pod ním Velkého psa se Síriem, který je nejjasnější hvězdou na obloze. Z dvojhvězd astronomové doporučují například gama ze souhvězdí Lva, Castor z Blíženců nebo gama ze souhvězdí Andromedy. K nejzajímavějším objektům patří hvězdokupa M 45 - Plejády (Kuřátka) v souhvězdí Býka a další hvězdokupy v souhvězdích Raka a Blíženců. Velkou mlhovinu je možné vyhledat v Orionu a v Andromedě nejznámější galaxii severní oblohy - M 31.

Nejvhodnější doba pro pozorování Měsíce je kolem 14. března, kdy je v první čtvrti. V tu dobu na rozhraní mezi světlem a stínem, na takzvaném terminátoru, povrchové útvary vrhají zřetelné stíny. Na rozdíl od úplňku, který nastává 21. března, tak vynikne plastičnost hor a kráterů.

Mezinárodní vesmírná stanice se na obloze objeví už o prvním březnovém víkendu. 

Na denní obloze je možné pozorovat Slunce. Dalekohledem, který odcloňuje větší část slunečního světla, jsou na jeho povrchu vidět sluneční skvrny a speciálním chromosférickým dalekohledem výbuchy plynů v jeho atmosféře.