Riceová jedná v Tokiu, věří v silnou alianci USA s Japonskem

Tokio - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová jedná v Tokiu s japonským premiérem Jasuem Fukudou, ministrem zahraničí Masahikem Kómurou a ministrem obrany Šingeruem Išibou. V plánu má i krátkou schůzku s izraelským premiérem Ehudem Olmertem, který je rovněž na návštěvě Japonska. Po příletu do Japonska se Riceová také vyjádřila k případu amerického vojáka, který na ostrově Okinawa údajně znásilnil čtrnáctiletou dívku. Podle ní by incident neměl mít pro vztahy obou zemí dlouhodobé následky.

„Hluboce litujeme, že se to stalo. Je nepříjemné něco takového vidět, zvlášť když se jedná o mladou dívku,“ řekla Riceová novinářům po svém příletu do Tokia. „Věříme, že to nebude mít trvalý dopad. Naše aliance je dlouhodobá a silná,“ řekla ministryně. „Nyní je však naším cílem, aby se podařilo prosadit spravedlnost,“ dodala Riceová, která přiletěla do Japonska v rámci své cesty po východní Asii. 
 
Incident, který vyvolal vlnu protestů proti americkým základnám v Japonsku, se odehrál 10. února. Americký seržant údajně nabídl japonské dívce, že ji odveze domů, následně ji však znásilnil. Voják, jehož japonská policie zatkla, obvinění popírá, připouští však, že dívku přinutil k polibku. Nejedná se přitom o první takový případ, už v roce 1995 byli za znásilnění dvanáctileté Japonky odsouzeni tři Američané ze základny na Okinawě.