Keňská opozice na Annanovu žádost odvolala čtvrteční masové demonstrace

Nairobi - Vůdce keňské opozice Raila Odinga dnes odvolal masové pouliční protesty, které jeho strana svolala na čtvrtek. Demonstrace měly zvýšit tlak na vládu, aby přistoupila na rozdělení moci v zemi. Předchozí demonstrace, vyvolané výsledky sporných prosincových voleb, se zvrhly do krvavých násilností, při nichž zahynulo 1 500 lidí. Krvavá krize poškodila v Keni relativně stabilní demokracii, obchod a prosperující turistický ruch.

Odinga a keňský prezident Mwai Kibaki se ocitli pod silným tlakem ze zahraničí i z řad keňské veřejnosti, aby se dohodli na vyřešení sporů. Krize v Keni vypukla koncem prosince, kdy byl ve zpochybňovaných volbách znovuzvolen prezidentem Kibaki, ale opozice v čele s Odingou výsledek hlasování neuznala. Protesty opozice vyvolaly vlnu etnického násilí, která se relativně zklidnila teprve v posledních 14 dnech. Vyjednávání zprostředkované bývalým generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem zatím bezvýsledně pokračují již čtvrtý týden.
 
Obavy z dalších demonstrací, které se mohou opět zvrhnout v rabování a násilnosti, vzbudilo Odingovo prohlášení z minulého týdne, že jeho strana Pomerančové demokratické hnutí (ODM) plánuje na čtvrtek celonárodní protesty. Po dnešním setkání s Annanem, který ho vyzval k odvolání demonstrací, se ale Odinga rozhodl pokračovat v rozhovorech se svými protivníky a plánované čtvrteční akce odložit. Annan se dnes setkal také s prezidentem Kibakim.
 
Pozastavená jednání vzbudila kritiku Spojených států a Evropské unie. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyjádřila zklamání nad neschopností keňských politiků dohodnout se a prohlásila, že Washington zasáhne, pokud nebude nalezeno řešení.
 
Spojené státy vyvíjejí tlak na keňské politiky, aby si moc v zemi rozdělili. Keňští vyjednávači se minulý týden shodli na vytvoření premiérské funkce, které by se zřejmě ujal vůdce opozice Odinga. Vládu v Keni nyní jmenuje prezident, který ve svých rukou soustřeďuje většinu moci. Stále však zbývá dojednat, jaké bude mít premiér pravomoci a jak budou rozdělena ministerská křesla.

Vydáno pod