Unii se zatím nepodařilo najít společnou řeč k vízům do USA

Brusel - Velvyslanci členských zemí Evropské unie se dnes nepodařilo najít společný postoj k problematice víz do USA. Bouřlivé jednání se dotklo i otázky memoranda o porozumění ve vízové otázce, které v úterý ve Washingtonu podepsali zástupci Česka. Zazněly prý mimo jiné hlasy, které tento krok označily za politováníhodný.

Obecně se dají země v postoji k vízům do USA rozdělit na dva tábory: staré členské země a slovinské předsednictví na jedné straně a nové členské státy včetně Česka na straně druhé. To v podstatě kopíruje to, jaké země nyní víza do USA potřebují a jaké nikoli.

Země, které už jsou zařazeny do bezvízového programu s USA, prý chtějí jednání s USA spíše odkládat, zatímco státy, jejichž občané víza potřebují, tlačí na rychlé řešení situace. Spor mezi oběma tábory se vede hlavně o to, zda země mají o těchto věcech vyjednávat s USA jednotlivě (jako například Česko) nebo společně.

O překonání rozporů se ve čtvrtek pokusí ministři vnitra, i když šance na zaujetí jednotného postoje jsou podle tohoto zdroje v poměru zhruba 50 na 50.

Vydáno pod