USA souhlasí s modernizací polské armády výměnou za základnu

Varšava - Spojené státy souhlasí s podmínkou Varšavy pro umístění americké protiraketové základny na polském území. Polsko za svůj souhlas požaduje od Washingtonu modernizaci své armády, především pak pomoc v oblasti vzdušné obrany. Žádá protiraketový obranný systém Patriot 3 nebo THAAD a kromě toho i dlouhodobý program vojenské pomoci a zvláštní bilaterální obrannou dohodu.

Jak ve Studiu ČT24 uvedla polská novinářka Joanna Czaplinska, Poláci pozorně sledují jednání českého premiéra Mirka Topolánka v USA o radaru, nicméně volí vlastní cestu kompenzace. Podobně jako v Česku je ale většina Poláků proti umístění protiraketového štítu na polském území - především kvůli obavám ze zhoršení vztahů s Ruskem.
 
Podle mluvčího polského ministerstva zahraničí Piotra Paszkowského americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová o víkendu volala svému polskému kolegovi Radoslawu Sikorskému a ujistila ho, že Washington v nejbližších dnech Polsku předá písemně konkrétní nabídku, která se týká podpory modernizace polské armády.
 
Rámec dohody o americké pomoci by podle polského tisku mohl být dojednán ještě před setkáním premiéra Donalda Tuska s americkým prezidentem Georgem Bushem 10. března ve Washingtonu. Czaplinska připomněla, že premiér Tusk před svým volebním vítězstvím býval odpůrcem umístění štítu na polském území, nyní s ním souhlasí s podmínkou kompenzace ze strany Spojených států.
 
V České republice chtějí USA vybudovat radarovou stanici a v Polsku základnu s deseti raketami schopnými sestřelit balistické střely vypálené potenciálně nebezpečnými státy, jako jsou Írán nebo Severní Korea. Radarová stanice bez raketové základny přitom nemá význam.