Slovenská policie zatkla vraždící skinheady

Bratislava - Dva roky hledali slovenští detektivové vrahy studenta Daniela Tupého. Teď hlásí, že je zatkli. Kluk, kterému nebylo ani dvacet, umřel jen proto, že se útočníkům, podle svědků holým lebkám, prostě nelíbil.

Bílou oběť neonacistů, Daniela Tupého, zavraždili v listopadu 2005 na břehu Dunaje 7 bodnými ranami. Policie po dvou letech zná jména útočníků. Devatenáctiletého studenta pravděpodobně zavraždili proto, že měl delší vlasy a kytaru. Při útoku křičeli: „Jsme skini.“ Slovenský ministr vnitra Róbert Kaliňák dodává: „Svým vzhledem budí dojem, že patří k extrémistické skupině.“ 

Případ vyřešil speciálně zřízený vyšetřovací tým na základě nezvratných důkazů. Policie se omezila na stručné prohlášení, podrobnosti tají. Vražda Daniela Tupého otřásla celou zemí. Sedmá oběť extrémistů pohnula Slovenskem ne kvůli brutálnosti útoku, ale kvůli tomu, že bodným ranám podlehnul jeden z většiny, student filozofie bílé pleti. 

Proti extremizmu se v ulicích měst protestovalo svíčkovým pochodem, koncertem, kladením věnců a odkrytím památníku. Daniel Tupý už nikdy nesloží novou báseň a nikdy si nesplní sen navštívit Skandinávii. Jeho smrt se stala symbolem extremizmu na Slovensku a zatím neúspěšného boje proti němu. 

Pro policii je obvinění pachatelů začátkem vítězství. Pro příbuzné bude alespoň částečnou morální satisfakcí, pokud na základě důkazů vrahy odsoudí.